Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Balra igazítás vagy sorkizárás? – honlaptervezés profin

Hova kell igazítani a honlap szöveges részében a szöveget? Sorkizárt szöveg vagy balra igazított? A vita örökzöld és sokszor késhegyig megy…

Nehéz lenne összeszámolni, hogy az évek során hányszor meccseltünk ügyféllel a kérdésen, hogy hova is igazítsuk a szöveget: széthúzzuk sorkizárással vagy igazítsuk balra. Nagyon ritkán még a középre igazítás is bejátszik, de ez inkább elenyésző a másik Nagy Kérdéshez képest, vagyis

hova kell igazítani a szöveget? balra vagy sorkizárt?

Sorkizárás – az ügyfél érvei

Nem tart sokáig felsorolni:

  • “Nekünk ez így tetszik”
  • “Az előző honlapon is így volt”
  • a két érv kombinációja

Balra igazított szöveg – a mi érveink

Kutatások eredményeire alapozzuk az érveinket mi.

Évtizedekkel ezelőtt is folytak már kutatások arra vonatkozóan, hogy melyik szövegelrendezés, betűméret, betűtípus olvasható a leggyorsabban.

Miért lényeges, hogy egy szöveget kényelmesen, gyorsan tudjunk olvasni?

Az olvasást nehezítő tényezők abba az irányba hatnak, hogy az adott oldal (szöveg, újság, könyv, weboldal) olvasását abbahagyjuk – először nem is tudjuk megmondani, miért nincs kedvünk böngészni az adott oldalon, de aztán elkattintunk vagy becsukjuk a könyvet és már nincs kedvünk visszatérni az olvasáshoz. (A 40-es éveikben olvasószemüvegre szoruló kedves Olvasó biztosan tudja, miről beszélek… először csak nincs kedve az embernek olvasni…)

Aki azt akarja, hogy honlapját elolvassák, annak számolni kell az olvashatósággal.

[Jelen sorok írójának mondta már azt honlaptulajdonos, aki frissen elkészült honlapjához várt kritikát, hogy céljuk az, hogy aki a honlapra kattint, az rögtön hívja is őket – nekik nincs sok tervük a szöveggel… Felvilágosítottam, hogy ezzel azért mindannyian így vagyunk, sőt, azt se bánnánk, ha szolgáltatni se kellene, csak utalnának rögtön a honlaplátogatók a sok okos olvasnivalóért cserébe.:)]

A szöveg igazítása is ebbe kategóriába sorolható tényező: minél jobban megkönnyítjük az olvasást a szöveg igazításával, annál többet nyerhetünk.

Balra igazított szöveg

A balra igazított szöveg a kutatások szerint gyorsabban olvasható, hiszen azoknál a soroknál, ahol a kevesebb betű miatt a számítógép széthúzza a sort, ezáltal nagyobb helyet hagy a szavak között, keresgélést, a sorok megtalálását és tartását várja szemünktől. Időnként a hézagok annyira nagyok lehetnek, hogy többször is vissza kell ugranunk, értelmeznünk a szavakat, keresni az összefüggést. A sorkizárás rögtön értelmét veszti akkor, amikor reszponzív weboldalról beszélünk, hiszen a “nekünk így tetszik” csak a honlaptulajdonos saját monitorán értelmezhető.

Jobbra igazított szöveg

A jobbra igazított szöveg esetében a szavak közti hézag ugyan konstans, tehát elméletben még jó is lehet a megoldás, a probléma azonban itt is megvan. Miért nem jó a jobbra igazított szöveg? Leginkább azért, mert a balról jobbra történő olvasásnál szemünk keresi a következő sort. Ha a következő sor eleje ide-oda “ugrál”, nehezebben tudjuk beazonosítani, hol folytassuk az olvasást.

Középre igazított szöveg

A középre igazítás sok “laikus tipográfus” eszköze – némi dőlt betűvel, megnövelt betűmérettel és piros színnel megspékelve… Az eredmény: bár figyelmet szeretne elérni a honlapoldal vagy szórólap alkotója, ez mégsem sikerül neki, hiszen a sorok eleje is, vége is ugrál, a többi elem pedig még jobban megnehezíti az olvasó dolgát.

Sorkizárt szöveg

A sorkizárt szöveg igazi problémája akkor válik láthatóvá, ha a szövegablak meglehetősen keskeny, a szövegben szereplő szavak pedig elképesztően hosszúak.

Próbálja ki Ön is!

Ez egy reszponzív honlap, amely a szöveg tördelését annak megfelelően alakítja, amekkora képernyőről Ön nézi. Ha a böngészőablakot kisebbre húzza, a fenti 4 rész megmutatja, mit is láthat a különböző igazításoknál.

Érvek a sorkizárás ellen

A nagy dilemma nem a jobbra igazítással vagy a középre igazítással kapcsolatban merül fel. A két nagy “ellenfél” a sorkizárás és balra igazítás.

  • lassabb olvasási tempó a nagyobb hézagok miatt
  • megjósolhatatlan, hogy egy honlapon hol fordul elő olyan szöveg, amelynél egy konkrét sorban több a hézag, mint a betű
  • a mobiloptimalizált, reszponzív honlap rendezettségét, egységességét kizárólag a balra igazított szöveg tudja biztosítani

Kutatások eredményei

1970. Margaret Gregory és E. C. Poulton kutatása megállapította:

A jobb olvasók számára a sorkizárás nem lassítja az olvasást, de a rosszabbak szignifikánsan nehezebben tudják olvasni.

1991. David R. Thompson

A szövegre való emlékezésben határozottan jobban szerepeltek a balra igazított szövegek.

2000. Jakob Nielsen (Designing Web Usability)

Csaknem minden szöveget balra kell igazítani. Ha van egy fix kiindulópontja a szemnek a pásztázó olvasáshoz, akkor a felhasználó sokkal gyorsabban tud olvasni, mintha középre vagy jobbra igazított szöveget olvasna.

Továbbiak:

No Justification: Don’t Use Right, Center, and Full Justification on the Web

Ragged-right or justified alignment?