Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Facebook kampány beállítás – meg lehet ezt tanulni?

A kezdetektől fent vagyunk a Facebookon.

Hirdettünk már az ősidőkben is, teszt jelleggel. 2016. áprilisában kezdtünk Facebook tréningeket tartani, két fő csapásiránnyal: beszélünk a fizetett kampányokról és az organikus elérés tippjeinkről.

Törekedtünk rá, hogy a Facebook használatával kapcsolatban időtálló tudást adjunk át.

Mi az, ami egy reklámkampány logikájának esetében időtálló tudnivaló?

Beavatjuk a laikus hallgatóságot a marketing szakmai “protokollba”, avagy elmagyarázzuk a legfőbb paramétereket, amelyek egy reklámkampányt jellemeznek. Az elérés, a megjelenés, az átkattintás stb. fogalmait tisztázzuk.

Marketing kommunikációs elméleti szinten magyarázzuk el, mi az óriási különbség a keresőből érkező (SEO) látogató viselkedése és egy Facebook kampányra reagáló honlaplátogató aktivitása között.

Ezek a dolgok nem változnak.

Mi a helyzet a Facebook kampány beállításával?

Nos, a helyzet itt már korántsem rózsás.

Nagyjából havonta tartunk egy tréninget, és mivel minden tréningen az aktuális beállításokat mutatjuk, minden alkalommal a tréning előtti napokban végignézzük a változásokat.

Ezek alapján mondhatjuk:

a Facebook kampány beállítása hónapról-hónapra egyre bonyolultabb, a laikus vállalkozó vagy vállalatvezető számára már-már érthetetlen, a nehezen megszerzett tudás pedig villámgyorsan elavul, ha akár csak 1 hónapig nem indít kampányt

A Facebook egyre bonyolultabb, a bevezetett változások a kezdeti szakaszban félkészek, érthetetlenek, nem működnek és leírásaik csak angolul jelennek meg.

A Facebook hirdetési fiók mindennemű variálása webergonómiai katasztrófafilm: ha nagy nehezen megtanuljuk, hol van egy gomb, 2-3 hónap múlva biztosan máshová kerül.

A kampánybeállítási változtatások miért ilyen gyakoriak?

Ennek több oka lehet:

Ha jóhiszeműek vagyunk, akkor azt mondhatjuk, azért, hogy a hirdetők minél több lehetőséghez jussanak, minél hatékonyabban érhessék el vevőiket.

Ha egy kicsit gyanakvóbbak, és még olvasgatjuk is az amerikai webmarketinges blogokat, gondolkodhatunk egy csöppet…

  • A Facebook folyamatosan küzd az eredeti, új posztok hiányával, vagyis az emberek egy része, az innovátorok (akiknek egyébként az újdonságokat mindig könnyebb eladni), már ráuntak a Facebookra, a Facebook használata leszálló ágba került…
  • Ha az embereknek nincs miért feljönni a FB-ra, a hirdetést se lesz már, aki megnézze.
  • A hirdetés alapvetően zavaró tényező az életünkben: minél jobban átlátjuk, hogy mi az, ami hír, és mi az, ami reklám, annál kevésbé reagálunk rá.
  • Ha a célcsoport nem reagál, a hirdető számára nem lesz hatékony a kampány. Ha nem hatékony a Facebook kampány, a hirdetők nem fognak fizetni érte.

Egészen röviden fogalmazva: egy egyre kevésbé vonzó szendvicsember (hirdetési felület és szórakoztató tényező) próbál egyre nehézkesebb módon rásózni valamit az emberekre; miközben már önmagát is egyre nehezebben tudja eladni…

Zuckerberg nyilván nem akarja feladni – és biztosan szép számmal lesznek cégek, akik továbbra is hirdetni fognak – valószínűleg azok, akik számára az alapkérdés nem a “mennyit adtunk el, mennyi profitot termeltünk a kampány segítségével?”, hanem a “hány embert értünk el?”. Mert nekik édesmindegy lesz, hogy az elért emberek mennyire képeznek közös halmazt a vevőikkel.

Megtanulható-e a kampánybeállítás?

Nyilván igen. A kérdés az, hogy a tréningen tanultak után a résztvevő mennyire áll neki ő maga

  • állítgatni,
  • kísérletezni,
  • alternatívákat kipróbálni,
  • eredményeket hasonlítgatni;

majd 2-3 hét múlva kezdi előlről, mert addigra úgyis minden felület megváltozik, minden gomb máshová kerül, sőt, még át is fogják nevezni őket.

Nem véletlen, hogy a versenytárs Google AdWords kampánybeállításainak megtanulásához online tanfolyamot kell végezni. (Versenytárs, hiszen ugyanúgy versenyez a kisvállalkozások reklámpénzeiért.)

Javaslatunk a Facebook kampánnyal kapcsolatban

Most valami olyasmi általános tanácsra számíthat a kedves Olvasó, hogy ezt vagy azt kell beállítani, ennyi vagy annyi pénzt elkölteni, tessenek csak jönni a tréningre és majd meg tetszik látni… de nem így megy ez.

Én sem szeretném, ha a hozzáértő engem, mint laikust megvezetne, pusztán azért, mert neki rövidtávú érdeke így kívánja. Épp ezért én sem teszem ezt a kedves Látogatóval, ha már megtisztelt azzal, hogy blogbejegyzésemet olvassa.

Egyre inkább az a szakmai meggyőződésem, hogy a Facebook kampány beállítása nem laikusoknak való. Ráadásul a kampányhatékonyság sem okvetlenül indokolja, hogy ezzel túl sok időt töltsön a vállalkozó.

HACSAK…

Néhány kérdést érdemes végiggondolni, mielőtt valaki Facebook kampánybeállításokra és tréningre adja a fejét!

  1. Az én célcsoportom egybeesik-e a Facebook tipikus és/vagy gyakori használóinak csoportjával?
  2. Mennyi időm van összességében a Facebook aktivitásom kezelésére? Hány órát tudok erre áldozni hetente?
  3. Mit várok el a kampánytól? Azonnal eladást vagy ismertség növekedést?

Ha a válaszok a következők:

  1. teljesen egybeesik
  2. heti 3-4 óra
  3. ismertség növekedést,

akkor már lehet is jelentkezni!

De ha nem, akkor érdemes átgondolni, nem tudnánk-e többet kihozni egy tisztességes és precíz tartalomfejlesztésből…

(De igen. Feltéve, ha nem sikerdíjas SEO-st bízunk meg vele, mert akkor csak manipulációba futhatunk bele.)

Mert van más alternatíva is, mint a Facebook hirdetés!

Kiegészítés 2017. október végén

A blogbejegyzés már készült, amikor napvilágot látott a hír, hogy bizonyos országokban – így pl. Szlovákiában – is teszteli a Facebook az új felépítést: a hírfolyamban csak a privát ismerősöktől származó bejegyzések fognak feljönni, a követett Oldalak (márkák, cégek megosztásai, magyarul a Facebook organikus kommunikáció) pedig egy külön szekcióban, a Felfedezés részben. Vagyis a felhasználónak kifejezetten keresnie kell majd a tőlünk, mint vállalkozástól származó híreket – hacsak nem fizetünk külön érte, hogy el is érjük a rajongóinkat.

Mire számítok, ha a teszt átpörög, és más országokban is bevezetik?

  • az Oldal kommunikáció jelentősége szinte a nullára fog csökkenni, mert a felhasználó eddig sem úgy kelt és feküdt, hogy vajon mit oszt ma meg XY cég… Érdektelen lesz számára, hogy osztogatunk-e életbölcsességeket vagy cuki cicás képeket, a szakmai, veretes információra pedig eddig sem volt kíváncsi. Az Oldal egyetlen jelentősége kimerül majd abban, hogy a honlapról átkattintók megnézzék, létezik-e még a cég. Tehát a tréningünk organikus elérésre vonatkozó fejezetét erős zárójelbe tehetjük.
  • bár nyilvánvaló, hogy a lépés a felhasználók “kívánságára” történik, eső után köpönyegnek tűnik, hiszen akik egyszer elpártoltak, már nem fognak visszatérni
  • a Facebook kampányok hatékonysága eddig is kérdéses volt, bár én már láttam olyat, aki hallott róla, hogy annak az unokatestvérének egyszer már említette valaki, hogy neki volt már 1 vevője a Facebook kampányból… vagyis a Facebooknak eddig is már sokkal többet kellett volna bizonyítania a KKV-k számára ahhoz, hogy ezentúl ne csak a kampányoknál, de organikusan is kinyissák a bukszát, magyarul nyomják a Bejegyzés népszerűsítése gombot

Vagyis kisvállalkozásként, ahol nincs külön social media manager alkalmazott, új utak felé kell nézni, vagy másképpen: az eddig Facebookra fordított időt célszerű más tartalomfejlesztési irányokra áldozni, és árgus szemmel figyelni, mikor jön fel egy újabb eszköz.