Tablet vagy e-book olvasó? Tabletta vagy Kindle?

Egy kicsit off, egy kicsit jótanács, és persze egy kis marketing felismerés...

Hónapokig dilemmáztam, mit is kéne venni. Tabletet vagy e-book olvasót? Melyik mit tud? Melyiknek mi az előnye meg a hátránya? Aztán idősebb ismerősök is kérdezték, hogy valójában mi a fene az táblagép? Mire jó az? Nyomoztam, olvastam, érdeklődtem - lehet, hogy nem minden információ 100%-ig helytálló - tessék máshol is utánaolvasni!

Onnan indultam, ahonnan célszerű, amikor az ember nagyértékű eszközök közül akarja kiválasztani a számára legjobbat.

"Mire akarom használni?"

Az e-book olvasó akkor jobb választás, ha

 • elektronikus könyveket szeretnénk rajta elsősorban olvasgatni, mert
 • monitora egy úgynevezett e-Ink technológiával készült, vagyis fekete-fehér, de olvasása hosszú órákon át sem fárasztja a szemet
 • írásra nem akarjuk használni, csak a minimális mértékben
 • van egy asztali gépünk, ami alapgépként szolgál, ha pl. e-könyvet rendelünk meg

A tablet akkor jobb választás, ha

 • mobilak vagyunk, így a nethez való hozzáférés nem elsősorban asztali géppel történik
 • olyan alkalmazásokat akarunk használni, ahol fontos a szín (pl. filmek nézése, fotók nézegetése)

Az e-book olvasó nem kifejezetten a webes böngészésre való (nem is mindegyikben van net böngésző), és a rendes billentyűzethez szokott embernek roppant nehéz úgy hosszan írni, mintha sms-t írna. 

A tabletek képernyője erősen csillog, így magát a monitort is viszonylag nehéz nézni. Kapható hozzájuk billentyűzet, de érdemes jól megnézni, hogy van-e rajta magyar ékezetes betű, mert ez is roppant zavaró lehet.

"Milyenek az üzemeltetési költségek?"

Hogyan tud a kütyü a netre csatlakozni? Kell-e hozzá külön mobil internet vagy wifi-vel kapcsolódik?

Nyomozásom szerint a tabletekhez kell külön mobil internet előfizetés, ami egy nagyobb (fogalmazzunk így: értelmes) adatforgalom mellett elég komoly összeg is lehet. 

Az e-book olvasók között van olyan, amelyik wifi-vel csatlakozik (és ha az előfizetésünkhöz jár wifi is, akkor itt nincs extra költség).

"Milyen formátum?"

Utána kell nézni, milyen formátumú dokumentumokat akarunk nézegetni. A pdf, bár elméletben minden gépen megnyitható, nem igazán jó választás akkor, ha az adott pdf nem a tabletek monitorméretéhez igazítva lett megszerkesztve. 

Ha könyveket akarunk olcsóbban vásárolni, és erre kell a kütyü, akkor döntsük el pl. azt is, hogy honnan akarunk könyvet vásárolni. Ha külföldről, és az Amazonról szoktunk leginkább vásárolni, akkor az Amazon e-book olvasója, a Kindle a jó választás - ehhez a Lira is forgalmaz magyar könyveket mobi formátumban, illetve rengeteg klasszikust lehet letölteni az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárából.

A formátum kérdés a tableteknél elvileg nem jöhetne szóba, de mégis... A tabletek böngészői nem egyformán és nem mindig nyitnak meg bizonyos weboldalakat. Találkoztunk már olyannal, aki multilevel marketinges üzletét szerette volna online regisztrációval intézni, de iPad-je nem nyitotta meg a belépő oldalt... 

Amazon Kindle 5 - nálunk ő nyert

Kindle e-book olvasóHosszas tanakodás után végül a Kindle 5-öt választottuk, és nem bántuk meg!

Azt, hogy a monitora fekete-fehér, egy idő után meg lehet szokni - és aki a fekete-fehér tévén szocializálódott, annak ez talán nem annyira nehéz.

A gépelési nehézségekért kárpótol a Kindle 5 néhány más hasznos funkciója:

 • a wifi nagyon gyors, a letöltés pillanatok alatt megy, akár weboldal betöltésről, akár könyvek letöltéséről van szó
 • az Amazon tömegével kínál ingyenes Kindle-könyveket
 • a magyar könyveket a OSZK oldaláról direktben lehet a Kindle-re küldeni
 • az Amazon weboldalán egy külön felületen tárolják az összes könyvet, amit rátettünk a gépre, így véletlen törlés esetén visszaállíthatók
 • a képernyőt tényleg nem fárasztó olvasni, a gép könnyű és kicsi

... és a marketing felismerés

Létezik Kindle-marketing. Nem, ez a nem a Kindle eladásáról szól, hanem arról, hogy jó íráskészségű emberek megmutatják magukat mint szerzők. Könyveik, vagy azok kivonata ingyenesen letölhető az Amazonról (vagy adott esetben bármilyen más ingyenes e-book gyűjteményből), ezáltal sok emberhez jutnak el, akik vagy megveszik a teljes könyvet, vagy megbízzák az írót marketing tanácsadással...

... és a honlaptervező felismerése

Az e-book olvasók lassan le fogják váltani a papír alapú könyveket. Ahogy az e-book olvasók száma növekszik, úgy válik majd egyre fontosabbá, hogy a honlapot tabletre is optimalizáljuk, és a letölthető dokumentumokat is úgy csináljuk meg, hogy azok könnyedén konvertálhatók legyenek a főbb e-book formátumokra.

Vagyis: munkára fel!