Honlaptervezés okosságok: a fő honlapfotó

A honlapképek alapjaiban határozzák meg a honlap hangulatát, az érzéseket, amelyeket a látogatókból kiváltanak. Ha ugyanazon a honlapon kicseréljük a képet és a színeket, úgy érzékeljük, hogy egy teljesen más honlapot látunk, pedig csak a fotót és a színt változtattuk meg.

A fő honlapfotó - fotó brief

A fő honlapfotó, vagyis a nyitóoldalon megjelenő, legtöbbször nagyobb méretű honlapfotó elkészítése előtt a fotósnak a következőket kell tudnia:

  • hogyan pozícionáljuk a vállalkozást, a honlaptulajdonost, a terméket?
  • milyen érzéseket kell kiváltania a nézőből?
  • milyen képarányokkal kell dolgozni?
  • a képen belül hova kell igazítani a témát?
  • milyen színvilág a cél?

A honlapfotó tájolása: fekvő

A honlapfotó alapvetően fekvő kép. Miért?

Mert a honlap fekvő téglalapon jelenik meg legtöbbször - asztali monitoron, laptopon, tableten. A honlaplátogatók nem szeretnek gördíteni, ezért a honlaptervezés során az első monitoron megjelenő (above-the-fold) rész kiemelkedő szerepet kap. Ezen a részen kell megjelenie a logónak, a fő fotónak, némi szövegnek és más információknak, ezért a fotót el kell fektetni ahhoz, hogy más is látható legyen, természetesen magával a fotó tárgyával együtt.

[A tabletek számának 2013-as robbanásszerű növekedése a helyzetet csak annyiban változtatja meg, hogy nincs egy fix méret, amire tervezni kell, de ettől még a fotónak fekvőnek kell lennie. A minden méretű képernyőhöz igazodó reszponzív programozás ugyanis a képet arányosan lekicsinyíti.]

Ha a fotós nincs tisztában ezzel az elvárással, akkor sokszor rutinból fog fotózni: álló témát és portrét álló tájolással.

A honlapfotó témája

A fotós alaphelyzetben a középpontba vagy a harmadolási pontba helyezi a témát.

A honlaptervezés során azonban a fotó funkcionális elem: valamit kommunikál. Ezt sokszor plusz szöveggel teszi, a szöveget pedig be kell tördelni valahova, szintén látható helyre, mintegy layer-t helyezve a fotóra. A képbe tehát betakar a szöveg, így a fotó készítésekor már célszerű nagyobb kifutást hagyni és a témát is eszerint igazítani.

A honlap dekorációs fotói

A szövegek mellett célszerű jó minőségű fotókat elhelyezni. Egyrészt egy jó fotó remekül alá tudja támasztani a mondanivalót, másrészt önmagában is megosztásokat eredményez (pl. Pinterest megosztást), illetve növeli az egyéb közösségi oldalakon való megosztásnál a rákattintás esélyét.

A honlap fotóit azonban sokszor manipulálni, világosítani, vágni, és mindenekelőtt kicsinyíteni kell. Hogyan lehet könnyen, gyorsan fotót átszínezni, vágni?