Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Képfeltöltés a Google Drive / Google Fotók alkalmazásba

Hogyan tudnék fotókat, fotóalbumot feltölteni a Google Drive-ba, amit utána meg tudok osztani?

A köznyelv Google Drive-nak hívja azt a felhőben – vagyis egy távoli szerveren – lévő tárterületet, virtuális winchestert, ami azért lényegében egy másik Google Alkalmazás, mégpedig a Google Fotók, leánykori nevén Picasa. Képek tárolására találták ki, amire egyébként a Google Drive is alkalmas. De lássuk a különbséget!

Google Drive – meghajtó a felhőben

A Google Drive vagy lefordítva Google “meghajtó” lényegében egy tárterület, amelynek használatához egy Gmail fiók szükséges. A tárhely mérete 15 GB, ami ésszerű gazdálkodás mellett egy átlagos felhasználó számára elég.

A Google Drive-on létrehozhatók Word, Excel és PowerPoint dokumentumok is, illetve feltölthetők különböző kiterjesztésű file-ok is.

A Drive nagy előnye, hogy ahol internet van, onnan a Gmail belépéssel a dokumentumok elérhetők. További óriási előny, hogy másokkal megoszthatók a dokumentumok, akik szerkesztési jogosultsággal módosíthatnak is rajtuk, így egyszerre többen tudnak módosítani anélkül, hogy belekeverednénk a különböző verziókba.

Google Fotók – képmanipuláció és tárolás

Miután a képek privát megosztása sokkal gyakoribb igény, és a képek mérete sokkal kevésbé teszi lehetővé, hogy nagy tömegben elküldjük őket másoknak, a felhőalapú tárolás itt is jó megoldás lehet.

Nuxon hordozható ionizátor kedvező áron

Mit kell tudni a Google Fotók alkalmazásról?

  • használatához Gmail fiók szükséges
  • az alkalmazás két feltöltési opciót tesz lehetővé: ha megengedjük a Google Fotók alkalmazásnak, hogy a képet leméretezze, gyakorlatilag korlátlan tárhelyet kapunk; de feltölthetjük képeinket teljes méretben is (ekkor a tárhely a Drive-val közös 15 GB-on osztozik, ami képeknél nem túl nagy méret!)
  • a feltöltött képek albumokba rendezhetők
  • a képeket manipulálhatjuk: módosíthatjuk a színeket, elforgatva vághatjuk a képet

Képfeltöltés a Google Fotók alkalmazásba (a felhőbe, megosztható módon)

1. lépés: a Gmail-be belépett állapotban a jobb felső sarokban arra az ikonra kattintunk, amin sok kis négyzet van

Ekkor legördül az alkalmazások listája, amiben a Drive és a Fényképek is megtalálhatók.

Figyelem! Nem összetévesztendő a Fényképek és a Képek! A Fényképek nevű alkalmazás a kis szélforgóval a fotóink tárolására szolgáló felhőalapú szolgáltatás, míg a Képek a Google képkeresője, aminek segítségével megkereshetjük, hogy egy adott kép hány helyen található meg az intereten. (A Fényképek jelen esetben ugyanaz, mint a Fotók… Ha megnyitjuk, már át fog neveződni Fotók-ra…)

2. lépés: a Fényképek megnyitása, amely átneveződik Google Fotók-raAz oldalsávban láthatjuk a menüpontokat, a képernyőn pedig az utoljára feltöltött fotóinkat, helyesebben azokat a fotókat, amelyeknek készítési ideje a legfrissebb. Ha egy régen készült fotót töltünk fel (a Google a kép úgynevezett EXIF adataiból látja, hogy mikor készült az adott kép), azok az időrend miatt hátra fognak sorolódni.

3. lépés: Létrehozás vagy Feltöltés

Maga a Feltöltés menüpont a felső csíkon található. Ez könnyen megzavarhatja a Google Drive-hoz szokott pajtásokat, mert annál a Google Drive logó alatti színes plusz jel rejti a feltöltési, hozzáadási lehetőséget.

Mi a különbség a Feltöltés és a Létrehozás között?

Ha előre tudjuk, hogy Albumot, Filmet, Kollázst stb. akarunk létrehozni majd a fotókból, akkor nyomban választhatjuk ezt az opciót.

A feltöltés után – még ha csak egyetlen képet töltünk is fel, akkor is – albumba kell sorolnunk.

4. lépés: a kép manipulálása

Ha a feltöltött képre kattintunk, az alkalmazás beépített színkorrekciós módok közötti választást mutat. A változásokat a Kész feliratra kattintással menthetjük el. A kis képek fölötti 3 ikon a következőket rejti: beépített színkorrekciók; kézi színbeállítások; elforgatás és vágás.

5. lépés: Megosztás

Az egyes képeket és az albumokat is megoszthatjuk a szokásos megosztás ikon használatával. Ezen a módon képezhetünk megosztási linket is, ahol engedélyeznünk kell, hogy akik az albumot látják, mit tehetnek vele.

 

Képméretek – kép átméretezés

Nagyon fontos, hogy tudjuk: a Google Fotók nemcsak a manipulációt teszi lehetővé – jelentősen megkönnyítve ezzel az utómunkát -, de az átméretezés is hasznos funkció!

Newchic Fresh Spring Style

Átlagos esetben egy fotó mérete 3-5 MB között van, természetesen a fényképező vagy okostelefon beállításaitól és a téma színeitől (sokszínűségétől) függően. Amellett, hogy nagyon sokszor éppen a kis méretű képek kellenek (pl. weboldalra, prezentációba), mindezt minőségvesztés nélkül kell megoldanunk.

átméretezés feltöltéssel és letöltéssel

Ha a képet feltöltjük, majd visszatöltjük a gépünkre, nagyjából 30-40%-os csökkenést tudunk elérni a méretben. Vagyis egy kb. 3,5 MB-os képből 1,3 MB-os képet kapunk.

átméretezés e-mailben küldéssel

A Google Fotók lehetővé teszi, hogy szinte tetszőleges méretre kicsinyítsük le a képet, és okoseszköz használatával e-mail csatolt file-ként küldjük el.

 

Címkék: