Logó, logótervezés és névjegy

A logót leggyakrabban a névjegy viseli magán. Fontos az átgondolt tervezés. Hogyan terveztessünk?

Egy kis logótörténet

logó szó eredete egyes források szerint az ősi görög időkig nyúlik vissza, amikor is a "logo" "szó" vagy "beszéd" jelentéssel bírt. Már a legősibb babiloni, maya, asszír, kínai és egyiptomi civilizációk is használtak kis képeket, piktogramokat mondanivalójuk tolmácsolására. A másik fontos szó, az ikon, szintén a görögből származik, jelentése pedig "kép". Ebből a két elemből épülhet fel ma is egy logó: szóból és képből.

A XIII. században az aranyművesek kezdtek el jeleket ütni az általuk készített fémekbe - egyesek szerint innen indult a logó története. Ebben az időszakban a papírmerítők is levédték munkájukat: így került a vízjel a munkákba. Logónak számít a patikákat jelölő kígyó, a vöröskereszt, vagy bármilyen olyan jel, amelyet akár embercsoportok hordanak ruhájukon, hogy tudják, ki hova tartozik. A családi címerek is előképei voltak a logóknak.

Az egyik első kereskedelmi célú logó egy gramofon előtt üldögélő kutyát ábrázol, aki "mestere hangját" hallgatja. 1910-től használta a gyártója. Klasszikusnak számít a Coca-Cola logója, amelynek még Spencer nevű betűtípusa is bevonult a marketingtörténelembe. (Számos betűtípus utánozza - képünkön a felirat Hawaii Killer betűtípussal látható...)

coca cola hawaii betűtípussal

A logók típusai

 • Ikonikus logó - a logót egy forma szimbolizálja (pl. a Kiváló Áruk Fóruma háromszöge vagy a Trapper lovasa). Lehet szimbólumlogó (általános szimbólumot használ, amely mindenki számára ugyanazt jelenti pl. vöröskereszt) vagy grafikai logó (tetszőleges grafikai elemmel).
 • Szöveglogó - a logó a cég neve (névlogó) vagy a név rövidítése (rövidítéslogó), a jellegzetességét pedig a betűtípus adja (pl. Ajax logó)
 • Vegyes logó - a képi szimbólum és a szöveg írásmódja közösen adja a jellegzetességet, felismerhetőséget (pl. Pepsi logó).

Hogyan kell logót tervezni vagy terveztetni?

 • A koncepció meghatározása: mi legyen az, amit a logónak sugallnia kell a cégről?
 • Tárgy vagy szimbólum választása, ami a cégre utal.
 • A kevesebb sokszor több a logótervezésben is! A túlságosan nagy, bonyolult vagy éppen cizellált grafika egy csúf maszatot varázsol a logóból, ha névjegyre nyomtatjuk. És mint tudjuk, a névjegy az első benyomás megteremtésének eszköze.

Milyen a jó logó?

 • Olvasható cégnév: ha cégnevet is használ, a névnek mindenképpen jól olvashatónak kell lennie. Ha a név egy körbe, négyzetbe vagy más formába van beleírva, ez máris kérdésessé válik.
 • Súlya legyen a szövegnek: az árnyékolás, a 3D hatás mind-mind zavarossá tehetik a logót, ami ezáltal kevésbé olvasható.
 • Kontraszt: kevés színt használjon a logó, ám azok élesen különüljenek el egymástól. A villanófény, a faerezetes vagy márványos háttér ismét zagyvaságot eredményezhet.
 • Tiszta forma: legyen egy négyzet, kör vagy ív, de ezeket ne variáljuk, mert egyrészt a későbbiekben a nyomtatás során folyamatosan problémákba ütközünk, másrészt a fogyasztók számára nehéz lesz azonosítani a céget.
 • Méret és szín: bármely méretben, saját színében és fekete-fehérben is jól olvasható, hangsúlyos és ízléses.

Logótervezés után: egy kis logógyakorlat

Ha kétséges, hogy a megtervezett logó elég egyedi-e, emlékeznek-e rá, és azt sugallja-e, amit a cég szeretne sugallni magáról, egyszerűen mutassuk meg a szomszédnak, vagy egy ismerősnek, és kérdezzük meg, mit gondol róla!

A logó levédése

Jogi védelmet is lehet biztosítani egy logónak, ha tulajdonosa veszélyét érzi, hogy nem egészen tisztességes szándékú versenytársa visszaél a jól bevezetett, megismertetett szimbólummal. A jogi védelem 10 évre szól.

Logótervezés - nálunk

A logótervezés során az első lépés mindig a vállalkozás megismerése. Ahhoz, hogy a leginkább megfelelő logó legyen a végeredmény, pontosan ismernünk kell a vállalkozás hátterét, termékeit, szolgáltatásait, sőt, a vállalkozás sokszor egyetlen tagját, a tulajdonost is!

A logótervezés elkezdése előtt minden esetben áttekintjük a vállalkozás marketingjét, pozicionálását!

A logótervezés akkor sikeres, ha a használt betűtípusok, szimbólumok, grafikai elemek, színek tökéletes összhangban vannak a pozicionálással. (Itt lép be annak a nagy előnye, hogy a sikermarketing.hu-nál a grafikus és a marketinges szorosan együtt dolgozik...)

Logótervező program és letölthető logók

Az internet világa nem okvetlenül arról szól, hogy amit ingyen meg lehet szerezni, azért az emberek fizetni akarnának. Nincs ez másként a logóval sem. Az előre gyártott logó nem okvetlenül fejezi ki azt, amit kéne neki, és lehet, hogy a marketing koncepció is sántikál, de - hogy Karinthy írta egy pocsék cselédlánya ajánlólevelébe - akinek ilyen kell, annak éppen jó.

 • www.logomaker.com - Online logótervező. Nagyon egyszerűen kezelhető, viszonylag sok sémát is tartalmaz. A trükkre akkor jöhetünk rá, amikor a FREE logóról kiderül, hogy nem magához a logóhoz juthatunk hozzá ingyen, csak magunk végezhettük el a grafikai játszadozást. A logó ugyanis csak fizetés után letölthető. Csodálatos ötletként a webes logó ingyenesen használható, viszont ahhoz sem képet adnak, hanem egy beágyazható linket. A kisméretű logó problémája nem monitoron ütközik ki, hanem akkor, ha később bármilyen nyomtatott anyagon szeretnénk használni.
 • www.templatesbox.com - Ingyenesen letölthető logók. Akadnak köztük jók is, de nagyrészük túlzottan cirkalmas, agyondíszített, hátrányaik csak papír alapú nyomtatásnál ütköznek majd ki.
 • www.logoease.com - Online logótervező. Aki jól tud angolul, megtervezheti saját logóját. A végeredmény ismét egy túlzottan cirkalmas képet tartalmazó logó lesz.
 • www.free-logodesign.com - Számos ingyenesen letölthető logó található az oldalon. Mindegyik rendkívül célirányosan készült, vagyis egy kicsit szerteágazóbb tevékenységi körrel rendelkező vállalkozás számára már nem igazán jók ezek a logók. (Hiába no, a logó akkor jó, ha egyedileg készül...) A logók letölthetők, korlátozás nélkül használhatók. Ami tilos, az a logó levédése, illetve továbbadása.

A névjegy - amit leteszünk az asztalra

Az arculatot magukon viselő dolgok közül (pl. névjegy, levélpapír, boríték, számla, céges autó, díszcsomagoló, cégtábla) a névjegy a legtöbbet használt eszköz. Ha egy üzleti tárgyaláson valakinek a kezébe adjuk, nagy valószínűséggel elteszi, és elképzelhető, hogy évek múlva keres csak meg bennünket annak alapján. Így nagyon fontos, hogy az adatok mindig teljeskörűek és pontosak legyenek rajta.

A design legyen egyszerű, jól olvasható.

Nem illik a névjegyre olyan szimbólum, amely ugyan a tulajdonosának valamiért tetszik, mégsem lehet logikailag összefüggésbe hozni a vállalkozás tevékenységével.

Egy névjegy egy vállalkozást/foglalkozást mutasson.

A kisvállalkozók - nagyon helyesen - több lábon állnak. Azonban hogy kivel milyen minőségükben beszélnek, eldöntendő kérdés már az elején. Ha valaki biztosítással és gyapjútermékek forgalmazásával is foglalkozik, jobb, ha külön névjegyet csináltat magának, hiszen elképzelhető, hogy mindkettőhöz profi szinten ért, egy tevékenységekkel sűrűn telerótt névjegy mégsem ezt sugallja.

Csínján a szimbólumokkal!

Ahogy a távol-keleti kultúrák az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, sokan - hallgatva egy-egy feng shui szakértőre - sárkányokat, jin-jang jeleket, teknősbékákat applikáltatnak a névjegyükre. Azon túl, hogy ez egy kérdés is lehet, mennyire illenek ezek a szimbólumok a nyugati ember életébe, nem kis zavarást tudnak elérni, ha valaki eközben pl. asztalos vagy épületgépész. Mi köze a sárkánynak a gyalupadhoz? Ráadásul ezoterikus érdeklődésünk magánügy, nem okvetlen előny egy tárgyaláson, ha ebbe bele kell bonyolódni.

Néhány szép névjegy terve:

Szép névjegyek