Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Számlázó WordPress Woocommerce webáruházhoz

Össze lehet-e kötni a webáruházat számlázóprogrammal? Van már egy számlázóprogramunk, azzal össze lehet-e kötni a Woocommerce-et? – hangzik az ügyfél kérdése.

A webáruház ideális esetben egy bevezetési időszak után (ami egyébként 1-2 év is lehet!) elkezd felpörögni, így logikusnak mutatkozik, ha már az indulásnál gondolunk arra, hogy a számlázást hogyan fogjuk megoldani.

Hogyan kötjük össze a webáruházat és a számlázó programot?

Triviálisnak tűnik, mégsem látják át sokan, hogy a webáruház, mint webes alkalmazás egy meghatározott programnyelvet használ. Ahhoz, hogy ez bármilyen más számítástechnikai eszközzel együtt tudjon működni, a két eszköznek kell egymással kommunikálnia, és kettőjük között egy “tolmács” szükséges, hiszen nem egy nyelvet beszélnek. (Attól, mert mindkettő a misztikus számítástechnika keretein belül mozog, még nem értik egymást, sőt, össze sincsenek kapcsolva.)

Vagyis praktikusan: szükséges a kettő között egy csatorna és egy tolmács.

Hogy ezek mik, az attól függ, hogy milyen számlázóprogramról beszélünk.

A számlázóprogram és a webáruház kapcsolata

A számlázóprogram lehet:

1. a felhasználó számítógépére telepített – praktikusan: akkor is tudok számlát kiállítani, ha nincs internetkapcsolatom

2. online számlázó – internet szükséges hozzá

Mivel a webáruház kizárólag online üzemmódban működik, így az összekötés elképzeléséhez elég a puszta józan paraszti ész: ha a gépemen van a számlázóprogram, annak valahogyan adatokat kell leszipkáznia a webáruházból, ha pedig nem ott van, akkor a két, egymástól független online eszköznek kell beszélnie egymással.

Hogyan küldhet adatot a webáruház az asztali gépre telepített számlázóprogramnak?

A számlázóprogramnak alkalmasnak kell lennie rá, hogy elektronikusan fogadjon adatokat. Attól függően, hogy a számlázóprogram készítője hogyan programozta a számlázót, ez lehet fájdalommentesebb és roppant fájdalmas megoldás is.

A fájdalommentes megoldás esetén a számlázóprogramban létezik egy beépülő modul, ami azután, hogy megmondtuk neki, hogy honnan is vegyen le adatot (ezt jó közelítéssel az úgynevezett FTP adatok megadásával tehetjük meg), egy gomb megnyomása után a számlázó magától csatlakozik a webáruházhoz, és lehívja az adatokat. Ezt így leírni könnyű, de a két rendszernek már itt össze kell hangolódnia, ugyanis a különböző adatmezőket egyformán kell definiálnia a rendszernek (különben a számlázási cím kerül a név helyére vagy a végösszeg az irányítószám helyére).

Az a modul, ami ezt a kettős feladatot elvégzi, a vajákos plugin névre hallgat – magyarul bővítmény a neve.

Minden plugin jó-e minden webáruházhoz?

Nem. Attól függően, hogy milyen programozás szerint készül a webáruház, attól függően kell hozzá számlázó összeillesztő plugint keresni. A magukra valamit is adó számlázók manapság már rendelkeznek webáruházi bővítménnyel. Éppen ezért célszerű valamilyen sztenderd, nyílt forráskódú webáruházat készíttetni, és nem okvetlenül bedőlni az egyedi programozásnak, ami valójában a röghözkötés modern formája.

Mi WordPress Woocommerce programozással készítünk webáruházat – korábban dolgoztunk Drupal e-commerce-ben is, de azért is váltottunk, mert a Drupal-hoz nem léteztek jól működő, folyamatosan frissített bővítmények.

Mi van, ha nincs bővítmény?

Amennyiben nincs bővítmény, a folyamat technikailag bonyolódik, ugyanis a webáruháznak elő kell állítania egy file-t, amit a számlázóprogram egyáltalán fogadni tud.

Ennek a technikai módszere lehet egy CSV fájl előállítása, amely a webáruházi oldalon kíván külön programozói munkát. Itt a fejlesztés még nem ér véget, hiszen maga a tesztelési folyamat válik a gyakorlatban kivitelezhetetlenné, ugyanis a számlázó program a fogadó fél, vagyis a webáruház leendő tulajdonosának a gépére van installálva. Vajon ő fog leülni, lehívogatni és betölteni a különböző file-okat, és ha valami nem jól működik, vajon meg tudja mondani a programozónak, hogy hol van a homokszem a gépezetben? Kizárt dolog.

WordPress Woocommerce bővítménnyel rendelkező számlázóprogram

Mi magunk évek óta használjuk a Clear Admin számlázót, amely rendelkezik Woocommerce bővítménnyel is.

A program megfelel a NAV előírásainak a programozó cég tanúsítása szerint, ami szintén komoly érv, ha számlázóprogramot választunk. A számlázóprogram a számítógépre telepíthető, egy aktiváló kód megadása után el is lehet kezdeni a munkát. Számos kiegészítő modullal rendelkezik (pl. saját logót lehet rátenni, többnyelvűsíteni lehet stb.).

Online számlázó összekötése webáruházzal

Amennyiben mindkét rendszerünk (vagyis a webáruház és a számlázóprogram is) online működik, a helyzetünk annyival jobb, hogy az összehangolás az online számlázó feladata. Visszafordítva a kérdést: olyan online számlázót válasszunk, ami együtt tud működni a webáruházunkkal!

Rövid kutatást végezve ezek a Woocommerce alatt is futó számlázók a következők:

  • Számlázz.hu
  • Számlahegy
  • Billingo

A számlázóprogramok közötti választást, előnyeik és hátrányaik részletezését rábízzuk a számvitellel foglalkozó “kollégákra”, magyarul ha a számlázóprogram rendelkezik webáruházi illesztőprogrammal, akkor a döntés a könyvelő kezében van!

(A kép forrása: pixabay.com)