Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tárhely szolgáltató választás – itt is lejárt a sufnituning ideje…

Domain regisztráció és tárhely bérlés – sokak számára ezek a dolgok a honlaptervező hatáskörébe tartoznak. Ez azonban óriási tévedés. Hovatovább 2015-ben már nagyon nem mindegy, hol bérlünk tárhelyet.

Nemrégiben egy rendkívül bonyolult funkciókkal bíró honlapunk munkálatait 4 teljes nappal hosszabbította meg az, hogy kiderült, a tárhelyszolgáltató kritikán aluli munkát végez. És még mielőtt valakiben gyökeret verne az elképzelés, hogy hazai szolgáltatóról van szó, rögtön kiábrándítom: német szerverről beszélünk. A honlap tesztelése során azt tapasztaltuk, hogy bizonyos rendszerüzenetek nem mennek át minden címre (pl. a hotmail-es címekre), a gmail pedig a szpem mappába tette őket.

A nyomozás első lépése az volt, hogy a honlap beállításait néztük át. Ezt leírni néhány másodperc, utánaolvasni, ellenőrizni és kutatni 1 nap volt, hosszú, ablakon kibámuló percekkel (gondolkodtunk…). Ott látszólag minden rendben volt.

Ekkor jött az ügyfél, és rákérdezett a tárhely szolgáltatónál, hogy mi a helyzet, mire az azt mondta, használjunk SMTP beállításokat. Ez volt az a pillanat, amikor tudtuk, itt a szerver nincs tisztességgel karbantartva, mert – hasonlatosképp Miss Marple-hoz, aki minden gyilkossági esetet a falujából vett hasonló példa alapján oldott meg – ezt a kifogást már hallottuk.

Nosza, nekiálltunk kutatni, és mindenféle szerver elemzőkkel összehasonlítani, mit tud a mi szerverünk, és mit tud a német szerver. Olyan ez azért, mint amikor az orvosi leleteket könyv segítségével próbáljuk értelmezni… mert hát a honlaptervezés és a szerver konfigurálás két külön szakterület. De mivel a szerver az a vas, amin mi dolgozunk, nagyon nem mindegy, hogy ki dolgozik alánk vagy éppen ellenünk.

(Hozzátennénk: tucatnyi tárhelyszolgáltató vállalja be, hogy honlapot készít. Na, azok egytől egyig olyanok, mintha mi állítanánk be egy szervert diszkréten zümmögni ide a spájzba…)

A fenti eset megoldása az lett, hogy a teljes honlapot át kellett költöztetni egy másik tárhelyszolgáltató szerverére, ahol a legtöbb honlapunkat hosztoljuk. Láss csodát, a honlap kellemesen begyorsult, a mailek szépen átmennek, bizonyos, nagy memóriaigényű modulok csodásan működnek…

Úgyhogy húztunk egy vonalat, mint ismerősünk, B. Irénke, amikor élete értelmét már nem “A”, hanem “B” nevű MLM hálózatban vélte megtalálni.

Aki ragaszkodik egy konkrét tárhelyszolgáltatóhoz, annak a tárhely minőségéből adódó pluszmunkát kiszámlázzuk.

A történet ugyanis arról szól, hogy egy idő után mindig előadódik valami, ami után nekünk – saját igazunkat bizonyítandó – szerver elemzőkkel kell bajlódnunk, napokkal is meghosszabbodik a honlaptervezés (de hosszú, homokóra nézegető percekkel biztosan, ami már önmagában idegőrlő), és szinte kizárt, hogy a problémát a tárhelyszolgáltató ügyfélszolgálatával mi le tudjuk zongorázni. De találkoztunk már olyan tárhelyszolgáltatóval is, akinek miután az orra alá dörgöltük a hibát, 5 percen belül javította, és mire az ügyfél előkerült, ő már semmilyen hibát nem látott….

A weboldal hosting minősége azonban nemcsak azért fontos, mert mi nem akarunk magunknak kényelmetlenséget… SEO szempontból is magasak az elvárások egy-egy honlappal szemben, amit egy spájzban időnként túlmelegedő vas nem tud ma már hozni. Magyarul: a minőségi tárhely alapelvárás akkor, ha valaki az internetről szerzi a vevőit.

Két szerver elemző oldal (a lista tetszés szerint bővíthető):

Site24x7

MX Toolbox

Mielőtt tárhely szolgáltatót választ:

  1. Futtassa le a szolgáltató saját honlapját ezeken a teszteken! Minél több piros X-et lát az eredményekben, annál inkább legyen résen!
  2. Gyanakodjon, hogy a havidíjas megoldás vajon mit rejt… (A legtöbb ilyen szolgáltató havidíjban dolgozik, mert az úgy optikailag jobban néz ki…)
  3. Kérdezzen rá, hogy lehet-e a szerverről hírlevelet kiküldeni. Ha lehet, akkor nagy az esélye, hogy a szerver már feketelistán van, vagy előbb-utóbb oda fog kerülni, mert a honlaptulajdonosok között egy biztosan lesz, aki tömeges mailküldésre, vagyis szpemelésre adja a fejét. (Bár mi láttunk olyat is, amikor nem a honlaptulajdonos, hanem a hírlevélküldő szoftver volt a ludas: helytelen programozása miatt a visszapattanó maileket újra és újra kiküldte, több millió mailküldést generálva PERCENKÉNT.)

A tárhelyszolgáltatás a honlapkészítő egyik “alapanyaga”

Fontos leszögezni, hogy a tárhelyszolgáltatás esetében nem létezhet barátság. A tárhely minősége, a szerver állapota, A VAS, a mi munkánk alapját képezi. Ha ez nem megfelelő, ha problémát tapasztalunk, elemi érdekünk a szolgáltató váltás.