Twitter egyszerűen - marketing és üzlet a Twitteren

A Twitter nem más, mint a közösségi web egyik olyan eszköze, amellyel 140 karakter hosszban küldhetünk üzeneteket másoknak, és olvashatjuk a többiek üzeneteit. Ezért is hívják többek között mikroblognak, mivel egy miniatűr webnaplóként is felfogható a működése.

Cikkünk publikálásának dátuma: 2008. aug. Nem célunk a Twitter működésének naprakész követése és "használati utasítás" írása. Mindössze az alapvető jellemzőket és vállalkozások számára szóló tanácsainkat adjuk közre.

Hogyan olvashatom mások csiripjeit? Ki látja az én üzeneteimet?

A Twitter világában ezt követésnek hívják. (Angol nyelvű oldalakon a Follow me! - Kövess engem! feliratot láthatjuk a Twitter kis kék madara mellett.) Aki regisztrált a Twitteren, annak csak meg kell nyomnia a Follow feliratú gombot annak az embernek a weboldalán, akit követni akar, és onnantól kezdve láthatja a csiripjeit.

A regisztráción kívül célszerű letölteni egy kis programot is, ami egyszerűbbé teszi mások olvasását és a saját üzenetek kiküldését is.

Hogyan csatlakozhatok a Twitterre?

A Twitter regisztráció lépései

Belépek az oldalra…

A Twitter regisztráció lépései…

Belépek a  www.twitter.com weboldalra a böngészőn keresztül. Az első képernyőn a Sign up now (Iratkozz fel most!) zöld színű gombra kell kattintani.

Kitöltöm az adatlapot…

A Twitter regisztráció lépései…

Kitöltöm az alapadataimat. Az első sorba a teljes nevemet (full name) írom be, a következőbe a felhasználónevet. Később ez a név lesz a twitteres weboldalam neve is a  www.twitter.com/felhasználónév formátumban. Itt adom meg a jelszavamat és az e-mail címemet is, ahová majd a twitteres értesítések jönnek (kik csatlakoztak a követőimhez illetve milyen nekem szóló üzenetet kaptam más felhasználóktól). Beíráskor a rendszer mindent ellenőriz.

Létrehozom a fiókomat…

A Twitter regisztráció lépései…

Ha minden rendben, és beírtam az ellenőrző kódot is, akkor Create my account (Hozd létre a fiókomat!) gombra kell kattintanom.

Ismerősök keresése a címlistákban…

A Twitter regisztráció lépései…

A Twitter feldobja a lehetőséget, hogy megkereshetem a barátaimat a hálózaton, ha összekötöm pl. a gmail postafiókom címlistáját a Twitterrel. Itt célszerű a Skip this step (Átugrom ezt a lépést) jól eldugott kis feliratára kattintani.

Egy hasznos tanács…

A Twitter regisztráció lépései…

Kapok javaslatot bizonyos emberek követésére. Mivel alapból angol nyelvű felhasználókat kínál fel a rendszer, így célszerű itt is megkeresni a Skip this step szöveget, és arra kattintani. Különben nem fogjuk érteni, mitől jön be egy amerikai tévéújság csiripje az aktuálisan futó sorozatról…

Részletes adatlapom…

A Twitter regisztráció lépései…

Létrejött saját twitter oldalam. Itt ismét kapok lehetőséget, hogy embereket, témákat keressek. Fent a felhasználónevem fölötti menügombok adnak lehetőséget arra, hogy a nevemen kívül más információkat is megosszak a jövőbeli követőimmel.

Bemutatkozás

A Twitter regisztráció lépései…

A Settings (beállítások) menüpontban tudom beállítani, hogy honnan használom a Twittert, mi a honlapom címe, és néhány sorban leírhatom, mivel foglalkozom.

Első csiripem

A Twitter regisztráció lépései…

A Home (főoldal) menüpontra kattintással megjelenik az ablak, amibe beírhatom 140 karakteres üzenetemet. Ezt most még senki sem fogja látni, mert nincs egyetlen követőm sem, de minden bizonnyal lesz! Üzeneteimbe más honlapokra mutató hivatkozásokat (linkeket) is beírhatok, bemásolhatok.

Elkezdhetem a "követést"

A Twitter regisztráció lépései…

Ha valakit keresek, beírhatom a felhasználónevét vagy személynevét is. Innen a felhasználónevére kattintva megnézhetem, miket csiripelt legutóbb, és eldönthetem, követem-e vagy sem. Ha később kiderül, hogy nem volt érdemes követnem, akkor a neve mellett lévő gomb segítségével kiválaszthatom az Unfollow opciót.

A Twitter oldal egyedi design-ja

A Twitter regisztráció lépései…

Lehetséges egyedi design-t készíteni a Twitteres oldalunkhoz. Ha cégként twitterezek, célszerű ugyanazt a design-t feltöltenem a Settings - Design opciónál, ami a weboldalamon is van.

A Sikermarketing.hu a Twitteren:  sikermarketing.hu oldala

Hogyan Twitterezzek? Letölthető Twitter szoftverek

Hogy ne kelljen minden alkalommal belépnem a www.twitter.com oldalon a saját felületemre, többféle program áll a rendelkezésemre. Attól függően, hogy számítógépről vagy akár mobiltelefonról akarom használni a Twittert, válogathatok a különböző letölthető programok közül.

Twitter segédprogramok letöltése:  letöltés

A Twitter csiripek beillesztése a weboldalba

A weboldalon, blogon is látható, hogy mit csiripelünk, ha beillesztjük a  Twitter widget weboldalon létrehozott kódot a honlap kódolásába. (Ha nem megy, forduljunk honlapkészítőhöz - itt van rögtön a sikermarketing.hu!:))

 

Hogyan Twitterezzek?

A Twittert - mint minden közösségi webes alkalmazást - célszerű úgy felfogni, mint egy valódi összejövetelt, leginkább mint egy házibulit. Ha ezt mindig észben tartjuk, nem tévedünk nagyot a netes illemszabályok terén. Egy házibuliban nem illik:

 • sértegetni a másikat
 • hangoskodással zavarni másokat
 • olyan szövegekkel traktálni másokat, ami őket biztosan nem érdekli - a neten ez a szpem!

Egy kisvállalkozó - feltéve persze, ha ráér, és munkája a számítógéphez köti - könnyen dönt úgy, hogy a Twittert is felhasználja reklám célokra. Itt azonban tudomásul kell venni, hogy aki nem kíváncsi a reklámjainkra, az először is nem fog rákattintani, akármilyen weboldalt is ajánlunk a figyelmébe, másodszor pedig nem fog bennünket követni.

"Én követlek Twitteren, te is követsz engem?"

Sok esetben látható, hogy az emberek úgy működnek, hogy ha XY-t érdekli, hogy én mit csiripelek, akkor engem is kell hogy érdekeljen, hogy ő mit csiripel. Miért is?:))

Csak azokat kövessük, akiknek a közlendőit elég érdekesnek tartjuk! Az idő pénz, és egész nap csiripeket olvasni fárasztó és időrabló dolog. Különösen olyanokat, mint hogy "Na, megborotválkoztam." majd utána: "Megvolt az 1000ik csiripem!" (idézet egy létező felhasználótól)

Keressünk olyan felhasználókat, akiket vélhetőleg ugyanazok a dolgok érdekelnek, mint bennünket! Egy-egy szóra is kereshetünk a csiripek között a  Twitter Search segítségével.

37 tanács a Twitter üzleti felhasználásához

Ha jól használjuk a Twittert, sokat segíthet üzleti kapcsolataink, hírnevünk építésében - legalábbis ezt állítják a külföldi források. (A magyar változat itt is kicsit máshogy működik…)

Szakmai tudás megosztása a hitelesség építésével

 1. Segítsünk másoknak problémáik megoldásában.
 2. Osszunk meg fotókat másokkal konferenciákról, termékekről, szakmai eseményekről.
 3. Néhány fő gondolatot osszunk meg másokkal konferenciákról vagy más eseményekről.
 4. A szakmánkat érintő híreket néhány szavas kommentárral csiripeljük be.
 5. Linkeljünk be cikkeket, más tartalmakat olyan összefoglalóval, hogy ezek miért értékes anyagok.
 6. Csiripeljünk eredeti gondolatokat kedvenc témánkról, üzletünkről, iparágunkról.

Ismeretségi kör növelése

 1. Járjunk el Twitteres összejövetelekre a személyes találkozás érdekében!
 2. Kapcsoljuk össze barátainkat más hálózatokról is (pl. Facebook)!
 3. Csatlakozzunk szakmai csoportokhoz (pl.  www.twibes.comwww.wefollow.com)
 4. Kombináljuk össze a Twitter használatát más közösségi média eszközökkel! Ha valaki kérdez valamit, válaszoljunk röviden egy linkkel, ahol részletes választ írunk.
 5. Vegyünk részt csevegésekben, de vigyázzunk, nehogy túlterheljük követőinket a csiripekkel! Csetelésre használjunk más Twitter regisztrációt!
 6. Végezzünk egy kis kutatómunkát, mielőtt valakit követünk vagy találkozunk vele! Nézzük meg adatlapját, honlapját, követőit!
 7. Fedezzük fel a trendeket! A Twitter keresési lehetőségét is használhatjuk erre.
 8. Építsünk kapcsolatokat, hogy új ügyfeleket vagy új munkát találjunk. Legyünk óvatosak, ne reklámozzuk agyon magunkat, mert azt a legtöbb tvitterező nem szereti.
 9. Legyünk Twitteres kapcsolatban barátokkal, kollégákkal!
 10. Kérdezzünk a Twitteren!
 11. Válaszoljunk a Twitteren!
 12. A nap folyamán elosztva küldjük ki az üzeneteinket! Mindenki máskor néz bele a Twitterbe, így a Twitteren mindig főműsoridő van!
 13. Keressünk viszonteladókat és szerződéses partnereket a Twitteren!

Marketing és üzlet a Twitteren

 1. Ha a weboldalunk nem működik, vagy bármi más fennakadás van, adjunk információt vevőinknek Twitteren!
 2. Keressünk szakértőket, hívjuk meg őket a blogunkba egy-egy írás erejéig, vagy rendezvényünkre előadónak.
 3. Keressünk támogatókat, szponzorokat!
 4. Válaszoljunk a rólunk, cégünkről, márkánkról szóló csiripekre!
 5. Saját weboldalunkra, tartalmainkra óvatosan és okosan linkeljünk, hogy elkerüljük a túlzott reklámot!
 6. Végezzünk felméréseket, közvéleménykutatást a Twitter segítségével!
 7. Tegyük fel a Twitter címünket weboldalunkra, névjegyünkre, e-mail aláírásunkba, hírleveleinkbe!
 8. Adjunk hírt róla, hogy épp mit csinálunk. Így mások jobban megismerhetik a munkánkat. Tegyük ezt inkább alkalomszerűen, mint reggeltől estig.
 9. Felejtsük el a kőkemény eladási technikákat. Helyezzük a hangsúlyt inkább a kapcsolatépítésre.
 10. Linkeljünk prezentációinkra, videóinkra!
 11. Említsük meg, ha résztvevőként vagy előadóként valamilyen közelgő eseményre készülünk!
 12. Jelentsük be, ha új hírlevelet adtunk ki, rövid leírással!
 13. Szervezzünk árengedményt, kupont és csomag-akciót aTwitteren!
 14. Jelentsük be, ha álláslehetőség adódik a cégünknél!

Mulassunk jól a Twitteren!

 1. Legyünk kedvesek, akkor is, ha más a véleményünk!
 2. Küldjünk "Köszönöm, hogy követsz!" üzenetet!
 3. Használjuk a Twittert íráskészségünk fejlesztésére!
 4. Ne felejtsünk el nevetni és szórakozni!

A tanácsokat innen vettük:  62 tanács a Twitter üzleti használatához

Hasznos és haszontalan Twitter oldalak (elemzők, letöltések, kütyük)

Számos olyan, a Twitterhez kapcsolódó oldal van az interneten, ahol jól elszórakoztathatjuk magunkat:

 • Twitter rangsor: ha a Twitter ID után beírjuk felhasználónevünket, a csiripek, a követők és a követettek számából képez az oldal egy viszonyszámot, amiből megtudhatjuk, milyen súllyal esünk latba a tvitterezők táborában. (A sikermarketing jelen pillanatban összesen 82 csiripjével kétszer annyi pontszámmal bír, mint valaki más 3000 csirippel…) - 2014. május - az oldal már nem létezik... no comment
 • Twitter madár grafikák: remek gyűjtemény, ahonnan kiválaszthatjuk saját boldogságunk kék madarát…

Milyen a magyar Twitter? Saját tapasztalatok… avagy kis magyar tvitter

Három, egymástól teljesen különböző twitteres marketing stratégiát használunk mi magunk jelen pillanatban is használtunk a világhálón.

 1. Nem reklámozott Twitter név, alig néhány ember követése.
 2. Nagy tömegek követése, "locsi-fecsi" felhasználó.
 3. Célirányos követés, angolul.

Néhány megfigyelésünk a magyar Twitterrel kapcsolatban:

 • Kritizáló, okoskodó hangnem. Egyik Twitter regisztrációnk Csöpp és Potty weboldalához kapcsolódik. (Bővebben róluk:  vírusmarketing) Ez volt az a terület, ahol néhányan kötelességüknek érezték, hogy "beszóljanak", még akkor is, ha őket személyükben nem is érintette Csöpp és Potty koncepciója. Ez a kioktatás nyilvánosan zajlott, ami nagyjából úgy néz ki, mintha valaki egy házibuliban mindenki füle hallatára lehülyézné a másikat, anélkül, hogy az illető szólt volna hozzá.
 • Káromkodás, csúnya beszéd. Sokan kilökik a világhálóra a káromkodásaikat, tekintet nélkül arra, hogy ez az ő személyes megítélésüket hogyan befolyásolja. Ha ez párosul mások cikizésével, az külön hab a tortán. (Az egyik ilyen - magát komoly webes tanácsadóként feltűntető ember - megkeresésemre már nem tudott érdemben válaszolni. Mások leszólása megy, de ha az illető előkerül, és visszaszól, azt már nem tudják és nem akarják kezelni.)
 • Túl sok rizsa, kevés értelem. A legtöbben nem tudják még, hova tegyék a Twittert. Értelmetlenséggel, felesleges byte-okkal nyomják tele a világhálót. A feleslegesen szövegelők előbb-utóbb el fogják veszíteni követőiket, ahogy a twitter-zaj egyre erősödik.
 • Alacsony követői aktivitás. Megfigyeléseink szerint 100 követőből ha 1 kattint a megadott linkre, az már egy hatékony csiripnek mondható. Jó hír, hogy hiába van valakinek 500 követője, és hiába hord le egy weboldalt káromkodással körítve, azt akkor is csak 2-3 ember nézi meg. Hírnévrongálás kizárva!:)
 • "Beszélek, nem beszélgetek"-mentalitás. Kevesen vannak, akik párbeszédbe kezdenek másokkal - érdekes módon leginkább olyanok beszélgetnek, akik más forrásokból már hallottak egymásról.
 • Reklám és öntömjénezés. Akik mást sem tesznek, csak saját hírlevélfeliratkozóik számának növelését akarják kiforszírozni a Twitterből, soha nem hallottak arról, hogy a kevesebb sokszor több, kétségbeesett erőlködésük üzletük életben tartására pedig mindenki számára világos. Külföldi források nem ajánlják!

Hogyan lehet mégis jól hasznosítani a magyar Twittert a vállalkozás reklámozásában?

Mindenképpen magunkévá kell tennünk az úgynevezett "engedélyhez kötött marketing" elveket. Az engedélyhez kötött marketing csak akkor küld reklámüzeneteket a fogyasztó felé, ha az erre kifejezetten engedélyt adott (pl. neve, címe, telefonszáma megadásával). Twitteren a követés is hasonlót jelent. Így tehát jobb, ha csak "ott vagyunk", ha felénk tudnak üzeneteket küldeni az ügyfeleink, szimpatizánsaink, de a követéssel megadott engedéllyel nem szabad visszaélni!

6 sikermarketing.hu ötlet, hogyan érdemes Twitterezni:

 • Aki beszél idegen nyelvet, mindenképpen nézzen bele a külföldi csiripekbe.
 • A kevesebb MINDIG több. Ha ritkán szólunk, nem válik unalmassá a nevünk a felugró ablakban.
 • Ne akarjunk mindenáron eladni. Nem fog sikerülni.
 • Használjuk a Twittert arra, ami: emberi kapcsolatépítésre. Ne ingyenreklámozzunk, és ne próbáljunk életet lehelni alig látogatott honlapunkba. Annak nem ez a módja.
 • Figyeljünk oda azokra, akiket követünk. Ha nem tudunk 800 emberre odafigyelni, ne kövessünk annyit.
 • Szelektáljunk az emberek között!

A Twitter változni fog! Előbb-utóbb kialakul egy kör, ahol értékes kapcsolatrendszert lehet építeni, ahol a Twitter valóban betölti azt a szerepet, amit külföldön, ahol egy-egy csiripelésben annyi értelem van, mint itt 100-ban.

A Twitterről a blogunkon is többször írtunk:

Cikkünk kiegészítése 2015-ből:

Több hónapnyi Twitterezés után - megvizsgálva a vele töltött időt és annak hozadékát - úgy döntöttünk, hogy nem használjuk aktívan a Twittert. Kommunikációnk az új cikkek és a hírlevelek linkjeinek megosztására korlátozódik - energiáinkat inkább új tartalmak létrehozásába invesztáljuk.