Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fotó vágás, átszínezés, homályosítás – egyszerűen, gyorsan, webre és Facebookra

A weben megszámlálhatatlan mennyiségű fotó jelenik meg percenként. Egy perc alatt csak Instagram alkalmazással 3600 fotót töltenek fel. Ha valaki honlapot szerkeszt, blogot ír vagy Facebook oldalt működtet, tucatnyi jó fotóra van szüksége.

A honlapra, blogra 2013-ban már elengedhetetlenül szükséges a fotó. Egyrészt azért, mert erős kommunikációs elem, másrészt azért, mert a közösségi megosztásoknál magasabb kattintási rátát ér el az a link, amelynél fotó is megjelenik.

Hogyan lehet a fotókat könnyen, gyorsan, fájdalommentesen módosítani, vágni, átszínezni, keretbe tenni?

Egyáltalán: van-e élet a Photoshopon túl?

Jelentem, van!

Több módszer és program közül is választhat az, aki időt, energiát nem kímélve szeretné a fotóit egy kicsit pofásabb módon feltölteni a honlapjára, blogjába, Facebook oldalára. Ezeket veszem most sorra, pont úgy, ahogy én is csinálom.

Google+ Képek – Szerkesztés

Ahhoz, hogy a legegyszerűbb módon tudjuk manipulálni képeinket, kell rendelkeznünk egy Google+ fiókkal.

Ha be vagyunk lépve, akkor a Picasa albumokba tudunk képeket feltölteni – ezt később meg tudjuk osztani a Google alkalmazásokon, de le is tudjuk tölteni a gépünkre.

1. Lépjünk be a Google+ fiókba!

2. Töltsük fel a képet!

3. Nyissuk meg a képet és kattintsunk a Szerkesztés menüpontra!

4. A jobb oldalsávban megjelenő lehetőségeket végigjátszva módosítsunk a képen ízlésünk szerint! Ha fent az Összehasonlítás menüpontra kattintunk, mindig visszanézhetjük, honnan indultunk!

Két példa:

Ilyen volt a gödöllői királyi kastély bejáratánál lefényképezett oroszlán:

Google fotó kiindulás

 

És ilyen lett egy kis világosítás és élesítés után:

Google fotó módosított

 

És egy másik fotó:

kiindulás 2

 

És a manipulálás után elhomályosított szélekkel, némi színmódosítással, kerettel:

módosított fotó

 

A módosított képet már kisebb méretben tudjuk letölteni a Google+ oldalról, de még ez is nagy egy kicsit a webre, ahová a 72 dpi felbontás már elég, és lehetőség szerint minél kisebb méretben célszerű feltölteni.

Windows 7 – Képmetsző

A kedvenc programom. Pillanatok alatt lehet vele képet kicsinyíteni, mégpedig úgy, hogy az ember megnyitja a képnéző programot, megnyitja a kívánt képet, és rányitva a Képmetszőt egészen egyszerűen kivágja a képet.

(A fenti zöld füves fotó mérete a Google Plusból letöltve 800 kB körül volt, a Képmetszővel kicsinyített kép már csak 86 kB-os…)