Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vírusmarketing esettanulmány – vírusmarketing a vállalkozásomnak?

A vírusmarketing az egyik olyan viszonylag új szakszó, amelyet a laikusok sokat használnak, ámde nagyon rosszul. Szeretnénk definíciót is adni, és bemutatni saját vírusmarketing kampányunkat is egy esettanulmány formájában.

“Ellenőrizni akarom a vírusmarketinget, hogy mit mondanak rólam.” – mondta néhány hete egy vállalkozó, amikor arról beszéltem vele, hogyan is tudná népszerűsíteni szabadalmát.  A mondatban sok minden benne volt: egy tévhit és egy mára egyre inkább túlhaladott marketing megközelítés. Mik voltak ezek?

Először lássuk az elméletet!

Mi az a vírusmarketing?

pee and poo shop

Pee&Poo azaz Kiss&Bajs egy kiállításon

Az a reklámüzenet (reklámkampány), amely pontosan úgy terjed, mint a vírus, csak épp az interneten. Vagyis bármitől kirobban, egyik ember a másiknak adja át ÖNKÉNT, amiért semmiféle ellenszolgáltatást nem kap, ennél fogva kontrollálhatatlan.

Mik a vírusmarketing jellemzői?

 • kontrollálhatatlan
 • megállíthatatlan
 • csak elindítani lehet
 • újra és újra életre kelhet
 • csak olyan üzenettel tud terjedni, ami valahogyan áttör a reklámzajon (azon a reklám-tömegen, ami nap mint nap ér minket)
 • a legjobb akkor, ha nem is tűnik reklámnak
 • olcsó
 • csak a bátraknak való!,

A vírusmarketing valami olyan, amire minden vállalkozó vágyik. Hiszen mi is lehetne szebb, mint emberek nagy tömegeihez eljutni a hírünkkel teljesen ingyen? A vírusmarketing azonban nem olyan marketing eszköz, ami könnyedén elérhető.

Roppant találó leírást adott róla Oren Jacobs (Pixar):

A viralitás egy következmény, nem stratégia.

Mi az, ami NEM vírusmarketing?

Semmiképpen sem vírusmarketing az, amikor valaki kéretlen e-maileket küld ki akár tízezer címre. Az spam, és nem vírus!

Szintén nem vírus a Facebookon alkalmazott “lájkolj és nyerj” mechanizmus, hiszen itt a megosztás nem okvetlenül azért történik, mert jónak tartják az adott terméket, hanem mert valamit nyerni szeretnének. (Itt lényegében reklámfelületként értékesítik saját üzenőfalukat, amiért a fizetség egy potenciális nyeremény.)

Saját vírusmarketingünk: Csöpp és Potty vírusmarketing esettanulmány

A legtöbb cég a vírusmarketingről nem tud első kézből tapasztalatot szerezni, mert nem sikerül úgy megragadni a termékkel, szolgáltatással kapcsolatos üzenetet, hogy az vírusként terjedjen. Mi saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy is zajlik egy ilyen “járvány”…

a felfedezés: üzleti ötlet az internetről

pee and poo

Ez volt az első kép, amit megláttam “róluk”…

2004. végén indult el világhódító útjára Pee és Poo Svédországból. Tervezőjük grafikus, diplomamunkáját töltötte fel az internetre, majd azt vette észre, hogy rengetegen szeretnének tőle Pee&Poo figurát rendelni. Így elhatározta, hogy megcsináltatja őket plüssből, nemcsak plüssfigurák, de kulcstartó formájában is.

az ajánlat: egy ötlet, amit be lehetne hozni Magyarországra

2006-ban a Cool Hunter nevű weboldalon találkoztam először a figurákkal. Első döbbenetemet nagy vidámság követte, majd blogbejegyzés született az ötletről. Javasoltam a vállalkozási ötlet hiányában szenvedőknek, hogy talán próbálkozzanak meg a forgalmazással.

a cselekvés: elindul egy márka

Miután más nem vágott bele, néhány évvel később úgy döntöttünk, mi megcsináljuk. Elemeztük a helyzetet, végigjátszottuk gondolatban, hogy milyen célcsoportoknak is kínálhatjuk a plüssöket, és mire kell számítanunk, ha elkezdjük. Vagyis csak azt csináltuk, amit ügyfeleink számára is teszünk: honlapkészítés marketing háttérrel…

Vizuális elemeit, arculatát tekintve nem kellett sokat törnünk a fejünket, hiszen a tervező, Emma Megitt remekül megalkotta a figurák mellett a teljes vizuális képet is. A mi dolgunk elsősorban ennek az adaptálása volt. Ahhoz azonban, hogy magyarítani tudjuk a logót, kellett találnunk egy frappáns nevet.

névválasztás nem volt egyszerű, azt ugyanis tudtuk, hogy Pee és Poo nevét csak úgy szó szerint nem fordíthatjuk le. Több változat is futott, végül Pee magyarul Csöpp lett, Poo pedig Potty.

Csöpp és Potty magyar honlapja
Csöpp és Potty magyar honlapja

A logó adaptálása után elkészítettük a honlapot is, teljesen más megközelítéssel, mint ahogy azt a nemzetközi oldal teszi. Miután elsősorban a bilire szoktatáshoz ajánlották a terméket, így ezekre a szavakra optimalizáltunk.

A honlapot 2009. októberében indítottuk útjára. Készítettünk hozzá blogot és Twitter oldalt is.

a vírusmarketing első hulláma: blogok és cikizés

Máig nem tudjuk, hogy mi indította el a vírus terjedését, köze volt-e hozzá egy IWIW bejegyzésnek vagy sem. A bejegyzés tőlem származott, és nagyjából így szólt: “Igen, a sárga cseppecske és a barna kupac pont az, amiknek látszanak.” és a link a honlapra. (De egy biztos: a beindulásban ennek volt szerepe, és nem annak, hogy a Twitteren Csoppespotty-ként elkezdtem embereket követni, hátha legalább megnézik, ki is követi őket…)

Órákon belül izzott a szerver. Nem győztük nézni a honlap statisztikákat, hány helyről jöttek a látogatók. Blogokra, gyűjtőoldalakra, fórumokra került fel a link, ahol a kommentezők egy része jót vidult, más része szutykolta a pénzéhes forgalmazót… Ahol lehetett, azonnal felbukkantunk és kommenteztünk, próbáltuk megválaszolni a kritikákat. (Érdekes módon sok kiritka egy olyan kijelentést ért, amely a pszichológusok körében ismert jelenség: ez a bilizési félelemérzet. A fórumozó kismamák ehhez jobban értettek…)

babamama tudakozo

Ezt vedd meg! írta a BabaMama Tudakozó

Szerencsére akadtak olyan oldalak is, ahol sikerült megnyugtatni a blogolvasókat, hogy nincs azzal semmi baj, ha legalább vidámkodtak el jót…

a marketing stratégia felülvizsgálata: második célcsoport

Ahogy haladtunk az időben, észrevettük, hogy Csöpp és Potty nem elsősorban a kisgyermekes szülők körében népszerű, hanem a fiatalok körében, akik előszeretettel vásárolják poén ajándékként. Módosítottunk a honlapon, felvettük a vicces ajándék menüpontot is.

a vírusmarketing második hulláma: országos médiamegjelenés a bulvárból indulva

Egy év (!) telt el csendes nyugalomban, amikor a Bors Online újságírója hívott fel telefonon, hogy szeretne írni rólunk, hozzájárulunk-e. Mit is mondhatna erre egy magyar kisvállalkozó? Könnyekig hatódtam, hogy persze, majd tessék átküldeni a cikket, amit szeretne megjelentetni. Akkor jött az elterelés: arra már nincs idő… Később kiderült, miért… Az etikusnak éppenséggel nem nevezhető újságírónő egy cikkbe szerkesztette Csöppöt és Pottyot olyan állítólag létező játékokkal, amik egyértelműen kivívják minden jóérzésű ember utálatát.

A bulvár pedig elkezdett pörögni: másnap reggel erről a cikkről és rólunk is beszéltek a Sláger Rádió Bumeráng című műsorában (természetesen minket meg nem kérdezve…), és meghívást kaptunk a TV2 Mokka című műsorába is. A Mokka dícséretére legyen mondva, hogy ők nem a mindenáron cikizés szándékával hívtak minket.

üzleti modell: tessenek követni minket!

Miután eredményeket tudtunk felmutatni, összeállítottunk egy anyagot arról, hogyan tud működni egy mikrovállalkozás, ha nem tesz mást, mint amit mi tettünk Csöppel és Pottyal. Figyelemfelkeltő termék, profi arculat, optimalizált honlap – és akár el is indulhat a vírus. (Csöpp és Potty – az üzleti modell – scribd.com)

Kontár Blog

Marketing szakmai írás a Kontárblogon

Mi a jellemzője a Csöpp és Potty jelenségnek Magyarországon? Vírusmarketing magyar módra…

 • megosztó jellegű
 • a végleteket forszírozza, nem tudnak elmenni mellette szó nélkül
 • külföldön nem jellemző, hogy undorodnának vagy különösen hogy – akár országos média szinten – a forgalmazót szidalmaznák, aki pénzt akar keresni…

Milyen eszközöket használtunk a vírusmarketing kampányhoz?

 1. optimalizált honlap
 2. blog
 3. Twitter
 4. sajtóanyag (letölthető formában a honlapon)
 5. cikk az üzleti modellről
 6. banner a Marketing Izék blogon

Ami fontos egy vírusmarketing kampány során:

hírnév menedzsment

Abban a pillanatban, ahogy elindul a vírus, célszerű kompromisszumkész állapotban mindenütt megjelenni, kommentezni. Nincs olyan termék, amiről ne tudnának rosszat mondani – különösen kis hazánkban – így a vészforgatókönyvnek készen kell állnia.

irányvonal módosítás

Sok helyen azt tapasztaltuk, hogy ugyan nem tartották szerencsésnek a plüssök gyerekkézbe adását (kérdés, hogy ugyanezek az emberek Barbie-t vagy guvvadt szemű japán figurákat odaadnák-e a gyereküknek csak pusztán az agresszív reklámkampányok kapcsán…), de jónak tartották poén ajándékként. Nem más ez, mint a marketingmentes marketing, amikor a fogyasztó alakítja a termék pozícionálását.

a média hozzáállása

Ne számítsunk arra, hogy a média tárt karokkal fogadja témánkat! Rendkívül sajnálatos, hogy Magyarországon nincs a médiában kultúrája annak, hogy egy ügyes kisvállalkozás sikere hír legyen – és ezt most messze nem csak Csöpp és Potty esete kapcsán mondhatjuk. Éppen ezért a magyar vírusmarketing csak pusztán azzal, hogy itt van valaki, aki ügyes és sikerre visz egy ötletet, nem tud működni. Kell hogy legyen benne egy kis bulvár, egy kis botrány, egy kis polgárpukkasztás.

Eredményeink:

 • felépítettünk egy márkát, amelyre rendszeresen keresnek az interneten
 • bekerültünk az országos médiába, ahol bemutatkoztak a termékek
 • kipróbáltuk, hogyan működik a modern marketing a gyakorlatban
 • bebizonyítottuk, hogy pusztán egy optimalizált honlappal sikeresnek lehet lenni

Csöpp és Potty hazai karrierjének vége

2012. februárjában a svéd tervező befejezte a forgalmazást, így a honlap és a márka is alvó állapotba került.