Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vállalkozás fejlesztés – hogyan tovább?

A vállalkozások életében – azt mondják – az első néhány év a kritikus. Ha azt túlélik, megmaradnak. Lehetséges – de válságos periódusok mindig jönnek, amikor nehezünkre esik tovább menni. Mi ilyenkor a valódi probléma és hogyan segítünk rajta?

“5 év alatt elértem valamit, de úgy érzem, tovább kell lépnem. Kell a külső szem, aki segít ebben, aki megmondja, merre tovább.”

– fogalmazta meg problémáját első, kapcsolatfelvételi e-mailjében későbbi ügyfelünk.

Minden “túlélő” vállalkozásban vannak időszakok, amikor külső vagy belső körülmények rákényszerítik őket a váltásra. Nehéz helyzet ez a marketing tanácsadó szempontjából, hiszen bizonyos szinten egy kiégési pontban találkozunk az ügyféllel.

A kiégési pont nehéz periódus: a vállalkozó belefáradt a munkájába, egyre nehezebb a számára az, hogy kreatívan és lelkesen álljon hozzá a munkájához. A “menekülési irány”, a megnyilvánulás roppant változatos lehet:

 • új hobbi – amely egy idő után sokkal több időt és odafigyelést kap, mint a fő pénzkereseti tevékenység
 • feladatok delegálása a munkatársak felé
 • “hajcsárkodás” a motiválás helyett, amikor az egykor lelkes főnök a munkatársaktól várja a kieső bevétel megtermelését
 • depresszió, amikor a vállalkozó kifelé erősnek mutatja magát, de magányában fásult, ideges és rosszkedvű lesz

Egy ilyen kiégési periódusba érkezik a marketing tanácsadó, akinek alapfeladata annak megmondása, miben volt eddig hiba és merre tovább. A megmondás még jobban aláássa a vállalkozó önbizalmát, az irányok meghatározása pedig sokszor elutasításba ütközik (“ezt már próbáltam, nem működött!”). Nem könnyű feladat, és a vállalkozó “felnőtt viselkedése” is szükséges a megoldáshoz.

Mit tekintek át egy ilyen helyzetben? A vállalkozás fejlesztés kiinduló pontjai

1. mi a probléma pontos megfogalmazása a vállalkozó szemszögéből

Sok mindent elmond, hogy a vállalkozó hogyan definiálja a helyzetét. Végzett-e ő maga elemzést? Keresi-e magában is a problémát, vagy csak a környezetében látja meg azt? Problémát akar megoldani, vagy motiválni tudja magát a fejlődésre?

2. mit sugall magáról a vállalkozás?

Legtöbbször a honlap az az elem, amit át kell tekinteni, és amiről a legkevésbé tudja maga a tulajdonos megállapítani, hogy igénytelen, túlhaladott, nem a megfelelő képet sugározza a cégről.

Az irodával, telephellyel kapcsolatban, sőt, a céges autóval ilyen dilemmák nincsenek…

3. merre találhatók marketing és vezetés-szervezési problémák?

Ezek a pontok egy hosszabb beszélgetési folyamat kapcsán tárhatók fel – éppen ezért a hatékony marketing tanácsadás valójában egy folyamat, nem 1-2 óra, ami alatt a tanácsadó megmondja a tutit.

Nagyjából 1 hónapnyi együtt gondolkodás után összeáll a kép, hogy mit is kell csinálni, mi lesz a vállalkozás fejlesztés iránya és lépései.

Vállalkozás fejlesztés: új stratégia

A közhiedelemmel ellentétben marketing stratégia 2-3 évente szükséges – amit változik, az a marketing taktika. Azonban egy-egy ilyen vállalkozás fejlesztés konzultáció sorozat szükségszerűen új marketing stratégia felállítását is eredményezi.

Mik lehetnek a vállalkozás fejlesztés új irányai?

 • új üzletág indítása, erősítése; a hangsúlyok letisztítása
 • új vevőkör, új célcsoport kijelölése
 • új pozícionálás és image
 • új marketingkommunikáció
 • új menedzsment módszerek, a motiváció módjának tisztázása

Mit jelent a vállalkozás fejlesztés a gyakorlatban?

Egy-egy ilyen vállalkozás elemzési folyamat bizonyos szempontból komoly “lelki terhet” ró a vállalkozóra – fel kell nőni éppúgy, ahogy a vállalkozásának is.

 • világossá válnak a gyenge pontok: el kell szakadni bizonyos megszokásoktól, újat kell tanulni
 • tisztázódnak a prioritások, ezáltal felszabadul idő más feladatokra
 • az átalakulás “fizikai” megnyilvánulása legtöbbször az új honlap (lévén a KKV-k szinte kizárólagos marketing eszköze) – az érdemi és minőségi összeállítása pedig óriási munka

Választás azonban nincs.

Bizonyos helyzetekben az egy helyben toporgó vállalkozást egy ilyen “élveboncolás” tudja kimozdítani a holtpontról.

Kép forrása: pixabay.com