Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tárhely és domain név

A honlapkészítés és különösen a keresőoptimalizált weblap tervezése ott indul, hogy domain nevet kell választani, illetve meg kell rendelni a tárhelyet. Mit jelentenek ezek a kifejezések, és mi a legszükségesebb, amit tudni kell róluk?

A honlapkészítés során gyakran találkozunk téves elképzelésekkel arról, hogy miért fontos a jó domain név és egyáltalán, mi az a tárhely, és miért szükséges.

Induljunk az alapoktól!

Domain név

Mi az a domain név (vagy domén név)?

A “domain” szó jelentése: birtok, terület, körzet.

A web világában a domain a honlap címét jelöli ki az interneten. Olyan, mint egy konferencián a ruhára tűzött kis névkártya. A domain név alaphelyzetben a vállalkozás neve szokott lenni, de lehet fantázianév vagy bármilyen más kulcsszó vagy szóösszetétel is. A domain név legnagyobb jelentősége akkor van, amikor névjegykártyára írjuk vagy telefonon diktáljuk le valakinek, hogy itt és itt tud utánanézni vállalkozásunknak, referenciamunkáinknak, vagy éppenséggel itt találja meg letölthető dokumentumainkat.

Milyen domain nevek vannak?

Nemzetközi megállapodások alapján különféle domain neveket használnak. Különbözőségük végződésükben rejlik, amelynek jelentése van.

Néhány domain végződés jelentése:

  • .hu (.de, .uk stb.) – az országot jelentő végződés
  • .org – szervezet jelölője (organization)
  • .gov – kormányzati domain (government)
  • .edu – oktatási intézmény (education)
  • .com – vállalat jelölése (company)

Magyarországon leggyakrabban a .hu domain név jelölővel találkozhatunk.

Melyik domain név a jobb: .hu vagy .eu?

Alaphelyzetben a .hu domaint szoktuk javasolni. A .eu domain nevek nem terjedtek el annyira, mint azt esetleg várni lehetett, így kavarodást is okozhat, ha két különböző, egymással versenyző cég birtokolja a .hu és .eu domaint.

Keresőoptimalizálás és domain választás

Az optimalizált honlap készítés, tervezés fontos lépése a megfelelő domain választása. A keresőkben elfoglalt pozíciót befolyásolja a domain név is, de butaság azt gondolni, hogy csak pusztán egy jó domain névtől rögtön elsők lehetünk a Google-ban. A domain név mindösszesen egy tényező a Google több száz szempontjából, amivel a weboldalakat minősíti, súlya pedig az elmúlt évtizedben érezhetően többször is változott.

A domain név választását ezen túlmenően marketing szempontok is befolyásolják. Adott esetben hasznosabb egy kulcsszó vagy egy fantázianév választása, mint pl. egy kovacstex.hu név választása egy Kovácstex Kft. számára…

Weboldalkészítés szolgáltatásunknak szerves része a domain név tanácsadás.

Általában max. 2 domain név megrendelését javasoljuk.

Érdemes-e lefoglalni több domain nevet?

Ha az ötlet felmerül, mindig átbeszéljük ezt a kérdést a kedves ügyféllel. Általában sok évvel ezelőtti SEO becsípődés miatt szokott ez a kérdés felmerülni, amikor még a Google a keresésben felhozta az úgynevezett parkolt domain-eket is. Ez már régen nincs így, és a józan ész szerint nem is fog visszaállni ez az állapot.

Hogyan lehet domain nevet vásárolni?

A domain nevet bérelni lehet, nem vásárolni. Ez azt jelenti, hogy minden évben újra kell foglalni (vagyis hosszabbítani). Aki nem hosszabbít, annak a domain neve először egy nyilvános listára kerül, majd más által foglalhatóvá válik.

1. domain foglaltság ellenőrzés

Az új domain foglalásának első lépéseként ellenőrizni kell, hogy az adott domain foglalt-e. Ezt pl. a következő oldalon is meg lehet tenni:

domain foglaltság ellenőrzés – domain.hu

2. domain megrendelés

A domain nevet domain regisztrátoroknál lehet foglalni.

 

Tárhely vagy web hoszting

A domain név még mindössze a “névkártya”. Hogy mi van mögötte, azt a weboldal tartalma dönti el, amely a domain névhez kapcsolt tárhelyre, szerverre kerül.

Mi az a tárhely?

A tárhely egy olyan szerver (pontosabban egy rész a szerveren), ahol a honlap file-jai, képei, szövegei, adatbázisai tárolódnak. Amikor valaki meg akarja nézni a honlapot, és ehhez beírja a címet (a domain nevet) a böngészőbe (Firefox, Chrome, Internet Explorer), akkor a kérés ehhez a szerverhez érkezik be, “aki” megmutatja, hogy az ő ilyen “névjegykártyával” rendelkező “fiókjában” milyen file-ok vannak. Ezeket a file-okat honlappá összerendezve mutatja meg, úgy, ahogy azt a honlapkészítő beállította. Nagyon, nagyon leegyszerűsítve.

Ugyanez az “összepakolás” történik meg akkor is, amikor a Google keresésből a weboldal címére (URL-jére) kattint a látogató.

A weboldal “lakásán” kívül a tárhely szolgál szerverként a levelezés, az e-mailek számára is, ha a domain névhez kapcsolódó e-mail fiókot is használunk.

A tárhely szolgáltató lényegében egy nagy kapacitású tároló számítógépet tart fenn, amelyen különböző szoftverek futnak, és amely szoftvereket időről-időre frissíteni, karbantartani kell.

Mi az a Google barát tárhely?

A Google barát tárhely kifejezés az egyik tárhely szolgáltató marketing fogása. Jól hangzik, hiszen ez minden honlapkészítő és honlaptulajdonos álma, de a helyzet az, hogy létezik rossz vagy jó tárhely szolgáltatás, a Google azonban nem részesít előnyben egyetlen tárhelyszolgáltatót sem. A Google a JÓ tárhelyszolgáltatást és a jól optimalizált honlapot szereti. Vagyis:

Mit kell tudni a tárhely megrendeléséhez?

A tárhely megrendeléséhez először érdemes körüljárni, milyen is a tárhelyszolgáltató. Néhány szempont a választáshoz:

  • mennyire tűnik megbízhatónak a szerver állapota (műszaki hibák és hacker támadások mindenhol előfordulnak)
  • hogyan kommunikál a tárhelyszolgáltató az ügyfelekkel
  • milyen rendszerprogramok futnak a szerveren
  • engedélyez-e tömeges mailküldést a szerverről a szolgáltató
  • megvannak-e azok a segédprogramok, engedélyezettek-e azok a funkciók a szerveren, amelyek a honlapunk működéséhez szükségesek

Mint látható, annak eldöntéséhez, hogy egy tárhely megfelel-e a honlapunk és cégünk igényeinek, a honlapkészítő véleménye is szükséges. Sőt, azok a tényezők, amiket egy átlagos megrendelő is el tud dönteni (ár, tárhely mérete, e-mail címek száma stb.) nem is igazán nyomnak a latban!

A tárhely minősége a weboldal készítő illetve a webmester számára igazán fontos, hiszen ő dolgozik vele, ő állítja be, ő fogja a hibát keresni ha nem működik maga a weboldal vagy a levelezés…

Mit kapunk, ha megrendelünk egy tárhelyet?

A laikus megrendelő nem igazán fogja megérteni még a megrendelését visszaigazoló e-mailt sem, amelyben FTP hozzáférést, CPanel jelszavakat és MySQL adatbázis hozzáféréseket fog emlegetni a tárhelyszolgáltató – a webmesternek azonban pont ezekre lesz szüksége. A weboldal tárhelyre való feltöltése és működésre bírása nem olyan, mint amikor egy pendrive-ra tesszük ki dokumentumainkat vagy fényképeinket – jobb ezt olyanra bízni, aki ért is hozzá.

Mekkora méretű tárhelyet kell rendelni?

A tárhely méretben csak akkor számítanak a Gigabyte-ok, ha több ezer termékes webáruházunk van, és minden termékhez tucatnyi képet töltünk fel. Alaphelyzetben egy átlagos WordPress honlap 250-500 MB helyet foglal.

Szükséges még tárhely a levelezés számára, illetve a biztonsági frissítések, mentések számára is.

Miért fontos a megbízható tárhely?

megbízható működés

Ha a weboldalt keresőoptimalizáljuk, akkor rendkívül fontos, hogy a szerver megbízhatóan “ketyegjen”. Egy több napig tartó szerver meghibásodás azt jelenti, hogy a honlap eltűnik a Google találati listáról. (Hogy mennyi idő után kerül oda vissza, és visszakapja-e régi pozícióját, abban szerencsére nincs tapasztalatunk. Ezeket a sorokat 2013-ban írtuk, és cikkünk 2020-as átszerkesztésekor még mindig ilyen szerencsésnek mondhattuk magunkat. A Szerk.)

spam tilalom

Abban az esetben, ha a tárhelyszolgáltató nem korlátozza a tömeges e-mail küldést, akkor a szerverről kiküldött nagy mennyiségű e-mail könnyen spam gyanúba keverheti nemcsak azokat a weboldalakat is, akik csak egy szpemmer társaságában vannak…

támadások elleni védelem

A hacker támadások mindennapos eseményei a tárhely fenntartásnak. Éppen ezért a tárhelyszolgáltatónak napi szinten kell képben lennie és figyelni a szerverek állapotát. Adott esetben ez azt is jelenti, hogy bizonyos országokat ideiglenesen korlátozni szükséges (pl. Kínából nem engedélyeznek látogatásokat), vagy akár azt is, hogy a kedves ügyfelek által elhanyagolt és ezáltal támadható weboldalak forráskódjába bele kell nyúlni, vagy le kell tiltani azokat addig, amíg az illetékes webmester nem intézkedik.

 

Mennyi idő a domain foglalás és a tárhely megrendelése?

A domain név lefoglalása mindössze néhány nap a szükséges dokumentumok regisztrátornak való megküldése után.

Tárhely megrendelés esetén célszerű olyan tárhelyszolgáltatót választani, aki rögtön egy ideiglenes tárhelyet is biztosít, így a honlap tervezése már elindulhat.

Fontos tipp: legyen saját domain neve!

Sajnos a honlapkészítés világa nem okvetlenül az angolkisasszonyok világa… Előfordul, hogy a honlap készítője saját nevére regisztrálja a domain nevet. Így aztán később, ha a munkakapcsolat már nem működik jól, a Megrendelő mégiscsak hozzá van kötve, hiszen a domain az ő nevén van, és attól csak extra díjazás fejében válik meg….

Tárhely szolgáltatás és domain regisztráció – tőlünk

Viszonteladóként 2020. januárjától különböző méretű tárhelyeket is kínálunk ügyfeleink számára, mentesítve őket ezáltal az adminisztrációs munka alól. A “vas” nem a spájzban zakatol, Magyarország egyik legjobb tárhelyszolgáltatójának szolgáltatását közvetítjük.

Kérjen árajánlatot!