Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Üzleti problémák, nem hatékony reklám, veszteség a vállalkozásban

Ha csökken az eladás, nem hatékony a reklám, rosszul megy a bolt, és a vállalkozó úgy érzi, már mindent megpróbált, mégsem működik, akkor már nem sokat tehetünk, csak a veszteség csökkentése lehet az egyetlen cél.

Milyen kapcsolódó területen kamatoztathatjuk tapasztalatainkat, kapcsolatainkat?

A lényeg, hogy a kisvállalkozás mindig nyitott szemmel nézze környezetét. Innen fog ugyanis jönni az ötlet, hogy mire is lehetne váltani. Az emberek általában több dolgot szeretnének kipróbálni életük folyamán, és egy hobbi különösen jó új üzleti lehetőséget jelenthet. A bölcs üzleti guruk úgy tartják, ha valaki munkanélküli, azt is lehetőségként érdemes felfogni. Minél több vállalkozó társunkkal beszélgetünk, annál inkább láthatjuk, sokszor a véletlen alakította ki a sikeres üzlet alapjait.

Biztos, hogy jól mértük fel a vevőinket? A vevők elég nyitottak-e a termékre/szolgáltatásra, amit kínálunk?

Az emberek (és a vevők) szokásai, gondolkodásmódja lassan változik. Ha a termék vagy szolgáltatás ezt meg akarja változtatni, rövid távon nagy valószínűséggel nem fog sikerülni. Viszonylag egyszerű dolog “elítélni” a kis buta vevőt, aki nem ismeri fel, hogy pont a mi termékünk, szolgáltatásunk kell neki. Ennél sokkal nehezebb azt adni neki, amire valóban szüksége van.

Hogyan változott az üzleti környezet, a vállalkozás működését biztosító feltételek?

Filozófusok szerint amit nem tudunk befolyásolni, abba csak belenyugodni érdemes. Ilyenkor a kiút csak a frissítés lehet! Szerencsés esetben ez még elég korán történik meg ahhoz, hogy a veszteség a lehető legkevesebb legyen, vagy még épp elég nyereséges legyen az üzlet ahhoz, hogy más irányba tudjunk mozdulni.

A megváltozott üzleti feltételek – és a lehetséges kiút:

 

Egy erős versenytárs komoly árakciót indít

 • a boltom közelében egy pláza épül – kínáljunk olyan személyes kiszolgálást és speciális dolgokat, ami a plázából hiányozni fog!
 • újabb adók – keressünk egy jó adószakértőt, járjunk el konferenciákra, vállalkozói rendezvényekre (hátha épp akkor hallunk a cafeteriáról…)
 • a vállalkozók számára kínált termékemre, szolgáltatásomra nincs pénzük – máshogyan kell “csomagolnom” az üzenetet, inkább az ő szempontjukból megközelítve
 • MLM-ben dolgozom, de egyre több forgalmazó, tanácsadó vadászik a “területemen” – álljunk több lábon, lehetőleg olyanokon, amelyekben a döntések java része (termék, ár, akció, reklám) a saját kezünkben van
 • beszállt a versenybe egy multi azon a piacon, ahol eddig jó pozícióm volt – rugalmasan és gyorsan kell kínálatot bővíteni!

Több reklámra lenne szükség?

Hatékony reklám szükséges: a potenciális vevő számára jelen kell lenni, és ott, ahol a vevő keresi az információt. Az árbevétel 10-20 százalékát kell elkölteni reklámra – legalábbis így tartják a tankönyvek. Nem mindegy, hol reklámoz a vállalkozás. A hirdetésszervezők sokszor egy TV- vagy sajtóreklám megjelentetését ígérik kedvezményes áron, a gyanútlan kisvállalkozó pedig – bár reklámköltségvetése igen alacsony – beugrik. Egy hirdetés azonban (sajnos) nem hirdetés. Minimum 5-6 alkalommal kell hogy találkozzon a potenciális vevő a reklámmal, hirdetéssel, hogy abból valamire emlékezzen, amikor terméket vagy szolgáltatót választ.

Milyen a jó reklám?

Észrevehető, lényegretörő, hatást vált ki. Ha a reklám elvész a többi hirdetés között, és csak maga a hirdető vállalkozó látja meg, az az úgynevezett hirdetési temető. A szórólap mit sem ér, ha a postaláda mellé elhelyezett szelektív papírszemét között végzi. Egyetlen hirdetés a tévében szintén nem sokat ér.

Az ideális reklám:

 • emlékeznek rá pont akkor, amikor kinyílik a pénztárca
 • a potenciális vevők keresik az információt
 • nem tukmálásként érzékelik, hanem “rátalálnak” az információra
 • olcsó
 • hosszú távon hat

Reklámozási formák, amit a sikermarketing.hu stúdió ajánl kisvállalkozások számára:

 • megtalálható weboldal
 • egységes arculatot követő névjegy, levélpapír
 • PR cikk
 • helyi sajtó
 • személyes kapcsolatépítés