Barion Pixel

Továbbiak...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

MOZ Domain Authority – mutatószám, ami felváltja a Google Page Rank-et?

Bizony, még mindig vannak Page Rank fetisiszták. Ők azok, akiket onnan lehet felismerni, hogy Page Rank értéküket nézegetik, citálják, és azt gondolják, a Page Rank mindent megmutat. Mi évek óta nem nézzük. Most viszont van valami, amit igen… ez a MOZ Domain Authority és Page Authority.

Egy weboldal “keresőoptimalizáltsági állapotát” tucatnyi szempont szerint vizsgálhatjuk és hovatovább egymásnak ellentmondó elemzőket is előrángathatunk. Minél hosszabb ideje foglalkozik valaki keresőoptimalizálással, annál több furcsaságot látott, de ugyanakkor annál világosabban is vázolható az, hogy mitől függ egy honlap helyezése, illetve mik a megbízható elemzők.

A Google Page Rank

A Google Page Rank értékről itt most csak annyiban kell szót ejteni, hogy ilyen is van.:) A Page Rank a Google egyik alapítójának, Larry Page-nek a nevéből származik és Google szabadalom. Bonyolult matematikai képlet, amely a rámutató linkek alapján mondja meg egy honlap értékét a Google szemében.

Logaritmikus szám, tehát könnyebb felugrani a 2-ről a 3-ra, mint pl. a 4-ről az 5-re. Ennek a honlapnak a Page Rank értéke jelenleg 4-es, de volt már 5-ös is. Elárulunk egy titkot: semmilyen változást nem érzékeltünk a helyezésekben sem akkor, amikor 4-ről felment 5-re, sem akkor, amikor visszaesett 4-re.

[Továbbiak: Google találatok]

MOZ Domain Authority és Page Authority

A MOZ nevű vállalat 2004-ben keresőoptimalizálással foglalkozó vállalkozásként indult, amely honlapján közösséget is kezdett építeni. A SEO angolszász nyelven kommunikáló világa itt összpontosult, míg a MOZ egy komoly adatbázissal és szakértői gárdával rendelkező konglomerátummá nőtte ki magát.

Honlapjukon évekre visszamenőleg összegyűjtötték a Google Algoritmus váltásait, a blogban rendkívül értékes írásokat találunk az optimalizálás minden részterületéről (én Rand Fishkin írásait és összefoglalóit kedvelem leginkább), sőt, matematikai módszerekkel nagyon részletesen elemezték azt is, hogy melyek a helyezést befolyásoló tényezők.

Matematikai képletet hoztak létre, amely “megjósolja”, hogy egy adott honlap milyen valószínűséggel ér el jó helyezést. A képletből egy 0 és 100 közötti számot hoztak létre. A domain-re vonatkoztatva ez a Domain Authority (DA), a honlap egyes aloldalára vonatkoztatva pedig a Page Authority (PA).

A legutóbb publikált rangsorolási tényezők listájában a Page Authority (PA) érték mutatja a legnagyobb korrelációt a helyezéssel.

MOZ rangsorolás tényezők
MOZ rangsorolás tényezők

 

Hogyan növelhető a Domain Authority és a Page Authority?

A MOZ saját állásfoglalása szerint nem befolyásolható, nem növelhető – vagyis nem manipulálható. Az egyetlen módszer, amivel növelni lehet, az egyedi (NEM MÁSOLT!) és értékes tartalom létrehozása, illetve a webmarketing eszközök ésszerű és átgondolt alkalmazása.

Hol ellenőrizhető a Domain Authority és a Page Authority?

A MOZ oldalán: www.opensiteexplorer.com

Célszerű letölteni a MOZ toolbar-t is, ha valaki folyamatos elemzést szeretne látni a Google találati listán.

Hasznos MOZ linkek: